Arbetsskador

Omorganisationen lyckas när man

satsar på det som fungerar

Lågkonjunkturen gör att många företag måste omorganisera. Men hur gör man en sådan förändring på ett framgångsrikt sätt? Ett starkt tips är att fokusera på det som redan fungerar bra, enligt en ny rapport som presenteras i dag, onsdag i Stockholm

Publicerad

På seminariet, arrangerat av Talentum HR och Sveriges HR förening, presenteras en rapport som lyfter fram metoder för att lyckas med förändringar.

- Vi människor verkar ha svårt att se det som fungerar. I stället lägger vi ned mycket tid på att utvärdera det som inte fungerar. Visst är det också viktigt, men vi har mycket att lära av framgångar, säger Annika Lagerhorn, som varit med och tagit fram rapporten.

Enligt henne borde det vara lika självklart att skapa framgångsgrupper för att utvärdera det som fungerar, som det är att skapa krisgrupper när något gått snett.

Problembaserade metoder, där man utvärderar det som inte fungerar, är bra när det handlar om rationella, mätbara sammanhang, till exempel buggar i ett IT-system. Men inte när det handlar om värderingsstyrda system, anser Annika Lagerhorn.

Då ska man i stället fråga sig: Hur vill vi ha det och vad fungerar redan idag?

- Det kan låta lite glättigt, men börjar man tänka så ändrar man så småningom förhållningssätt till hur förändringar jobbas fram.

Är då svenska företag bra på att lära sig av sina framgångar? Annika Lagerhorn svarar diplomatiskt att alla säkert kan bli bättre.

- Inom HR är man bra på att lära sig av utomstående, jättejätteduktiga företag. Jag tycker att man oftare skulle lära av dem som är närmare, kanske jobbar i samma organisation. Det behöver inte göras så komplicerat, säger hon och tillägger:

- Och prata om det som är lyckat, uppmärksamma det som faktiskt är bra, i stället för att bara fokusera på problemen.

Under april-maj ska Annika Lagerhorn, Talentum HR och Sveriges HR förening diskutera rapporten i föreningens regioner runt om i landet.