Arbetsskador

Närkontakten med vargarna tas bort

Efter olyckan där en vårdare attackerades och dödades i varghägnet på Kolmårdens djurpark upphörde ”Närkontakt varg”. Foto: TT-Bild

Nu byggs varghägnen i Kolmårdens djurpark om och rutinerna för att socialisera med vargar slopas helt. Det framgår av det svar som Kolmårdens djurpark har lämnat till Arbetsmiljöverket efter den tragiska olyckan i juni i år - då en ung djurvårdare dödades av vargarna när hon vistades med dem i hägnet.

Publicerad

De exakta omständigheterna kring olyckan förblir oklara. Det man vet är att den kvinnliga djurvårdaren gick in i hägnet på morgonen den 17 juni vid niotiden. Rutinen med daglig kontakt och umgänge mellan människa och varg har pågått i många år på Kolmården, och under senare år har den även utvecklats till en publik aktivitet som blivit populär. Närkontakt Varg innebar att även parkens besökare kunde boka tid för att få vistas med vargarna i hägnet.

Den här junidagen blev kollegerna oroliga när kvinnan inte hördes av, och efter någon timme gick de för att leta efter henne. De fann oroliga vargar, och så småningom också den saknade djurvårdaren, som då redan låg död på marken.

I sin rapport till Arbetsmiljöverket redovisar Kolmården de åtgärder de vidtog direkt: publika aktiviteter stoppades och det beslöts att ingen personal längre får gå in till vargarna. De matas numera över staketet. Nu fortsätter man på den inslagna linjen att hålla varg och människa skilda från varandra. Hägnet byggs om så att vargarna kan slussas mellan dess två olika delar utan att någon behöver vara på plats, bland annat byggs ett bakhägn som kan styras utifrån. Inför en eventuell flytt kommer en riskanalys att genomföras.

Kolmården bekräftar också uppgifterna om att en incident då vargarna uppträtt aggressivt inträffade 2011, dock utan att man då drog slutsatsen att rutinerna borde förändras.

I stället för Närkontakt Varg skapar parken projektet VARG 2015, som ska syfta till en framtida informativ och publik varghållning - utan närkontakt.