Arbetsskador
Muuuuu, vilket flöde i fabriken
Hur fyrfaldigar man produktionen utan att rekrytera en massa ny personal? Automatiserar, så klart. Arbetarskydd har besökt gården Torp, en av Sveriges modernaste mjölkproducenter.<br/> - Nej, mjölkningsrobotar funkar aldrig, tänkte jag första gången jag hörde talas om dem, säger Patrik Johansson, femte generationens lantbrukare på gården Torp.
<p>I dag kommer besökare från hela världen till den högautomatiserade gården i Månstad i Västergötland som han driver med sambon Elin Jansson. Inte bara mjölkningen utan även foder, gödsel och övervakning av mjölkkvalitet sköts automatiskt. Liksom ytterväggarna.</p> <p>Vid Arbetarskydds besök är de höj- och sänkbara väggarna i isolerande kanalplast nästan helt öppna för att släppa in frisk luft till de 300 mjölkkorna. Väggarnas position styrs med hjälp av en väderstation på taket som övervakar temperatur, regn och vind. </p> <p>- Varma sommardagar är det faktiskt skönare här än i vårt eget hus, säger Elin Jansson.</p> <p>Ko-komfort är ett nyckelbegrepp i branschen - nöjda kor ger mer mjölk med högre kvalitet.</p> <p>Den hypermoderna anläggningen invigdes våren 2010 och har inte många likheter med Torps gamla ladugård där 70 kor stod uppbundna. Den gamla byggnaden är sliten och för några år sedan stod valet mellan att lägga ner eller att satsa rejält. Paret Johansson-Jansson valde att satsa. De investerade 30 miljoner kronor och har i dag 300 frigående mjölkkor plus 160 kvigor. </p> <p>Medan antalet djur har mer än fyrfaldigats har personalstyrkan bara utökats med en enda person. Ändå lägger gårdens sex heltidsanställda mindre tid på mjölkning och foder numera, tid som i stället kan ägnas åt kossorna.</p> <p>- Förr tog det fyra timmar varje dag att lasta foder och utfordra korna. Nu lägger vi 30 minuter på den här i stället, säger Elin och klappar den helautomatiska fodermixern.</p> <p>Den gigantiska matberedaren mixar upp till 15 ton grovfoder om dagen efter förprogrammerade recept. Blandningen lastas automatiskt i fodervagnar som åker ut i ladugården en gång i timmen, dygnet runt. </p> <p>De kor som är sugna tar för sig och när de sedan går tillbaka slussas de med hjälp av grindar till en av gårdens fyra mjölkningsrobotar. Blyga kossor styrs till en gräddfil, mer sällskapliga får köa tillsammans en stund. </p> <p>I mjölkningsroboten identifieras varje kossa med hjälp av rfid. Hon får en slurk kraftfoder medan en hydraulisk robotarm med laser och kamera hittar spenarna och tvättar dem innan mjölkningen startar. Mjölken analyseras direkt och avskiljs om kvaliteten skulle brista. Samtidigt ger analysen en fingervisning om hur kossan mår.</p> <p>- Vi upptäcker sjukdomar betydligt snabbare i dag och kan sätta in behandling i tid, säger Elin Jansson. </p> <p>Det är en vanlig dag i mjölkfabriken och stämningen är lugn. Korna idisslar, mjölkrobotarna brummar lite och i blåa rör i taket rasslar kraftfoder till foderautomater, där varje ko får individuellt anpassade portioner. Då och då buffar en kossa till någon av de automatiska borstarna, som börjar snurra över huvud, rygg och länder.</p> <p>I en ränna står roboten Robert tyst och väntar på nästa arbetspass.</p> <p>- Här är vår bästa medarbetare. Han gör skitjobbet, håller tider och klagar aldrig, skämtar Elin Jansson.</p> <p>Gödslet som städroboten skrapar ner mellan springorna forslas vidare till en underjordisk pumpbrunn bakom anläggningen. Så småningom hamnar det på åkrarna, där gården odlar gräs, majs och spannmål till grovfodret.</p> <p>Den högmoderna gården har väckt stort intresse. Delegationer från Australien, Sydamerika, Japan, Kina och Baltikum finns bland besökarna.</p> <p>- Det kommer ungefär två grupper i veckan, så nu tar vi faktiskt betalt.</p>