Arbetsskador

Ministern: Tacka nej till farliga jobb, praktikanter!

En kvinna från Slussa, en sönderstressad och utrangerad grupp i samhället, visade sitt missnöje med Fas 3 utanför riksdagen under måndagen. Innanför väggarna pågick debatten mellan arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) och Mehmet Kaplan (mp). Foto: Scanpix, Elinor Torp (mittenbilden)

Miljöpartisten Mehmet Kaplan ställde arbetsmarknadsministern mot väggen i en riksdagsdebatt. Hillevi Engström (m) gjorde klart att det ligger på praktikanterna själva att tacka nej till farliga jobb, eller slå larm.

Publicerad

En kvinna går ensam i regnet utanför riksdagen, fram och tillbaka. Fasa ut fasan Fas 3, står det på ett av de stora plakaten hon bär omkring på. Hon kommer från Slussa, en sönderstressad och utrangerad grupp i samhället. Klockan kvart i elva släpper riksdagens säkerhetsvakter in allmänheten. Det är en öppen debatt. Vem som helst får komma in och lyssna, men läktaren är tom. Kammaren också.

Ett par minuter i elva dyker arbetsmarknadsminister Hillevi Engström upp. Miljöpartisten Mehmet Kaplan sätter sig också i en stol, och så klubbas debatten igång. Hillevi Engström går fram i talarstolen och läser upp Mehmet Kaplans interpellation. Han vill att arbetsmarknadsministern svarar på om Arbetsmiljöverket ska få ökade resurser för att pressa ner olycksstatistiken och om hon tänker göra något för att Arbetsförmedlingen ska ta frågan på större allvar. Han kräver även svar på om ministern vill ändra på gällande regler så att arbetssökande kan tacka nej till praktikplatser som riskerar deras hälsa.

Hillevi Engström:

- Arbetssökande är inte skyldiga att tacka ja till farligt arbete, och skyddsombud kan alltid stoppa riskfyllda jobb. Det är viktigt att anordnaren av praktikplatsen känner till sitt arbetsmiljöansvar.

Praktikanter lever inte farligare på jobbet än andra arbetstagare, enligt arbetsmarknadsministern. En särskild utredning är på gång och bereds för närvarande. Därför kommer inte Hillevi Engström att vidta några åtgärder med anledning av Mehmet Kaplans interpellation. När det är miljöpartistens tur att ta plats i talarstolen igen säger han:

- Det är oroväckande att statsrådet inte avser agera. En växande arbetsmarknad med stressigare jobb innebär större risker. Fler unga mellan 16 och 24 år råkar ut för allvarliga arbetsplatsolyckor. Detta är en oerhört aktuell och viktig fråga, säger Mehmet Kaplan som är ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Sekunderna tickar ner. Miljöpartistens fortsätter:

- Arbetsgivare tar inte hänsyn till de krav som ställs när det gäller arbetsskadeförsäkring. 11,6 procent i privata sektorn saknar den mest grundläggande försäkring trots att det finns krav. Det innebär att 55 000 personer är helt skyddslösa. Jag undrar vad arbetsmarknadsministern avser göra.

Hillevi Engström byter plats med Mehmet Kaplan i talarstolen.

- Anställda måste själva slå larm till Arbetsförmedlingen eller prata med skyddsombud på arbetsplatsen. Jag tar den här frågan på stort allvar.

Kvinnan från Slussa kommer in i kammaren. Plakaten har hon fått lämna utanför. Riksdagens säkerhetsvakter visar henne tillrätta på läktaren. Mehmet Kaplan tar vid:

- Det glädjer mig att vi har en minister som tar frågan på allvar, säger han.

Samtidigt vill Mehmet Kaplan påminna Hillevi Engström om att regeringen lagt ner Arbetslivsinstitutet och skurit ner på Arbetsmiljöverket med betydande summor, vilket har fått konsekvenser.

- Arbetsmiljöverket har förbättrat sin effektivitet med 35 procent, invänder arbetsmarknadsministern.

Mehmet Kaplan avslutar:

- Inspektionerna är kanske mer effektiva, men färre. Och som sagt, nästan 12 procent i privata sektorn är helt utan arbetsskadeförsäkring.