Arbetsskador

Minister brevbombas med bygghandskar

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kommer erhålla cirka 111 par arbetshandskar för att uppmärksamma dödsolyckor och andra svåra olyckor i byggbranschen. Foto: Scanpix

Byggettans medlemskrets i Handen startar nu en kampanj för att fästa uppmärksamhet på dödsolyckor och andra svåra byggolyckor. "Handsken är kastad" kallar de kampanjen, som uppmanar byggnadsarbetare att skicka arbetshandskar till arbetsmarknadsministern.

Publicerad

"Verktygslådor - inga likkistor på våra byggarbetsplatser" är parollen för kampanjen, som riktar sig till regering, riksdag och byggarbetsgivare.

- Handsken ska symbolisera de som dött och hela kollektivet av människor som varje dag lever med riskerna, säger snickaren och skyddsombudet Kent Johansson, som är en av initiativtagarna till kampanjen till tidningen Byggnadsarbetaren.

Mellan 2002 och 2011 dog 111 personer i byggolyckor, enligt en granskning som Byggnadsarbetaren gjort.

Kent Johansson och hans kolleger har redan sänt iväg de första kuverten med handskar till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. I kuverten ligger också minneskort över dem som dött. Totalt ska de skicka 111 försändelser.