Arbetsskador

Knivmördad vårdare saknade larm

På lördagen knivskars en vårdare till döds av en brukare på ett serviceboende i Tullinge. Det fanns en hotbild menar facket, som kritiserar den bristande säkerheten.

Publicerad

Vid lunchtid på lördagen larmades polisen till ett vårdboende i Tullinge, söder om Stockholm. En 55-årig vårdare hade återfunnits svårt knivskuren och avled kort därpå av sina skador, rapporterar TT. Senare greps en 21-årig man som sedan anhölls som misstänkt för mord. 21-åringen bodde på serviceboendet, där brukarna har någon form av funktionshinder och bor i egna lägenheter med boendestöd.

Andra boende ska enligt Aftonbladet ha hört ett bråk i lägenheten och trapphuset innan 55-åringen hittades. Enligt arbetsgivaren Botkyrka kommun fanns det inget som tydde på att 21-åringen var våldsam.

– Jag har inte fått någon sådan information. Men vi kommer självklart att göra en utredning för att se om vi brustit på något sätt, säger Anne Lundkvist, vård- och omsorgschef i kommunen, till Aftonbladet.

Men Kommunals lokala facksektion håller inte med.

– Den här mannen kom från psyket dagen innan och han har tidigare varit stökig. Det har förekommit hot, säger Lelle Eriksson, ordförande för Kommunals lokala sektion, till AB.

Facket anser att kommunens vårdare borde ha varit dubbelbemannade eller åtminstone ha haft larm. Den åsikten delas inte av vårdchefen på kommunen.

– Om vi hade sett att det funnits en riskbild hade vi haft andra rutiner, säger hon.