Arbetsskador

Jobbvåldet ökar mest för kvinnor

Arbetsrelaterat hot och våld har ökat från 1980-talets början. Allra störst har ökningen varit i kvinnodominerade jobb i vård och omsorg, visar en ny avhandling.

Publicerad

– Jag blev förvånad att ökningen var så stor. Våld i arbetslivet hålller på att komma ikapp och bli lika vanligt som annat våld som vi är vana att se, som gatuvåld. Det är också mycket tydligt att det är i sektorer där stora nedskärningar har skett som ökningen är allra störst, säger doktoranden Sofia Wikman vid Stockholms universitets kriminologiska institution.

I fyra delstudier har hon bland annat undersökt hur omfattningen av våld i arbetslivet har utvecklats och hur våldet uppmärksammats i fackpressen.

Våldet i arbetslivet har gått från att betraktas som ett arbetsmiljöproblem till att allt oftare ses som ett problem som ska lösas av polis och rättsväsende, konstaterar hon. Detta blir till ett särskilt problem när de som utövar våldet inte ”är några skurkar”, utan vårdtagare.

– Vårdens och omsorgens klientel har ett stort hjälpbehov. När resurserna för att hjälpa dem minskar ökar friktionen på de ställen dit man går för att få hjälp, säger Sofia Wikman.

Själv tror hon att ökade resurser, som fler händer i vården, är en stor del av lösningen.

– Det behöver inte vara så dyrt att motverka hot och våld, om man satsar på en bättre arbetsmiljö. Våldet och dess konsekvenser kostar också pengar, säger hon.

Våld i arbetslivet - Utveckling, uppmärksamhet och åtgärder heter hennes avhandling som lades fram den 20 april.