Arbetsskador

”Jag kunde ha varit frisk och arbetsför i dag”

-Lyssna på din kropp och kör inte bara vidare på jobbet om du har ont. Tyvärr finns en manskultur på många byggen att man inte ska gnälla, säger Osmo Kantoluoto. Foto: Jörgen Appelgren
Kampen. Osmo Kantoluoto. Foto: Jörgen Appelgren

AXELSKADA. Osmo Kantoluoto arbetade som elinstallatör sedan han som 18-åring gick ut yrkesskolan. Nu är han 58 år och kan inte använda höger arm alls.<br/> – En elektriker jobbar med händerna ovanför huvudet 80 procent av en arbetsdag.

Publicerad

Direkt efter den tvååriga yrkesskolan fick Osmo Kantoluoto jobb. Han arbetade som elinstallatör ända tills han blev opererad i höger axel för andra gången.

Hur började dina besvär med axlarna?

– Som elinstallatör arbetar man med maskiner, verktyg, armaturer, kabelstegar som man lägger kabeln på, ofta med händerna över huvudet. Jag fick till slut väldigt ont och uppsökte vårdcentralen.

Vad fick du för hjälp?

– De ville inte sjukskriva mig. I stället fick jag tabletter och kortisonsprutor. Jag kanske hade varit frisk och arbetsför i dag om jag fått vila från jobbet innan jag sedan blev opererad. Senan i höger axel hade slitits av, jag blev opererad första gången 2005 och fick senan fastsydd.

Blev du sjukskriven då?

– Ja, ett kort tag. Sedan blev jag opererad i vänster axel. Även om jag är högerhänt har ju arbetet frestat på vänster axel också. Efter sjukskrivning och rehabilitering hos sjuk­gymnasten var jag tillbaka på jobbet.

Vad hände sedan?

– Det var ute i Farsta, vi skulle dra kabel mellan två fastigheter. Det var bråttom och det skulle in mer och mer kablar i de redan lagda rören som var för trånga. Vi stod där och slet, när det brände till. Jag blev magnetröntgad och opererad i höger axel igen. Nu kan jag inte spänna bicepsmuskeln, höger arm är helt oduglig.

Kunde du gå tillbaka till jobbet sen?

– Läkaren på Försäkringskassan tyckte att jag kunde ta ett annat jobb. Jag fick plocka varor på ett lager ett tag. Men det gjorde för ont. Jag blev helt sjukskriven och sökte livränta men fick avslag första gången.

Fick du någon hjälp?

– Isabel Johansson på El-ettan har varit med mig hela tiden. Min läkare på företagshälsovården intygade att jag inte kunde jobba. Andra gången fick jag livränta, 75 procent först och sedan 100 procent våren 2015.

Fick du arbetsmiljöutbildning i yrkes­skolan?

– Vi fick inte lära oss något om arbetsställningar. Det hade ju varit bra. Hoppas de får lära sig sådant nu.

Hur mår du nu?

– Jag har kronisk värk och sover dåligt. Att högerarmen inte fungerar gör att jag snedbelastar huvudet på något sätt och får ont i nacken också. Tabletter är det enda som hjälper.

Vad klarar du av att göra?

– Jag brukar vara ute mycket i skogen med hunden, en portugisisk vattenhund. Vi har ett naturreservat runt knuten.

Har du något råd till andra?

– Lyssna på din kropp och kör inte bara vidare på jobbet om du har ont. Tyvärr finns en manskultur på många byggen att man inte ska gnälla. Det gäller också att hitta rätt läkare. Många som söker livränta har alltför slarviga läkarintyg att visa upp.

Osmo Kantoluoto

Yrke: Elektriker.

Ålder: 58 år.

Bor: I Huddinge utanför Stockholm.

Skada: Förslitnings­skador i axlarna, ständig värk, höger arm obrukbar.

Fick rätt: Hans arbetsskador godkändes sedan Försäkringskassan omprövat ansökan om livränta. Våren 2015 fick han hel livränta. Afa försäkring har ersatt vissa kostnader och gett invaliditetsersättning.

Väntar på TFA: Han har inte fått besked om kompletterande livränta än. Arbetsskadeförsäkringen täcker inkomster upp till 7,5 prisbasbelopp. Räknat på 2016 års prisbasbelopp, som är 44 300 kronor (200 kronor mindre än förra året) blir livräntan max 27 687,50 kronor i månaden. ”Jag tjänade mycket mer.”

Den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen TFA, som Afa försäkring administrerar, ska täcka inkomstförluster över 7,5 prisbasbelopp.