Arbetsskador

Intagna unga i nytt våldsdåd

Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Statens institutionsstyrelse drabbades på söndagen av ett nytt våldsdåd riktat mot en anställd. Detta sker medan det arbetsmiljörättsliga efterspelet efter knivdådet på Tunagården fortfarande pågår.

Publicerad

Statens institutionsstyrelse har drabbats av ännu ett allvarligt fall av grovt våld mot en anställd. Sent på söndagskvällen misshandlade tre intagna unga män en behandlingsassistent på behandlingshemmet Granhult nära Lindesberg.

Assistenten fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med livshotande skador. Senare uppgavs att skadorna var allvarliga. Nu, på tisdagseftermiddagen, säger sjukhusets presschef Elisabeth Tysk att patientens tillstånd är oförändrat. Mer konkret hur behandlingsassistenten skadats kan hon inte säga.

Polisen i Örebro betecknar händelsen som en grov misshandel. Tre intagna män, 18, 19 och 20 år gamla, ska ha vistats i ett uppehållsrum tillsammans med den 31 år gamla behandlingsassistenten. ”Någon av dem, eller fler tillsammans” har misshandlat vårdaren enligt Polisen. De tre unga männen sitter nu anhållna.

Enligt Statens institutionsstyrelse inträffade misshandeln i tv-spelsrummet på öppna avdelningen. Personal på behandlingshemmet hörde överfallslarmet vid 22.20-tiden. De hittade kollegan nerslagen.

– Mannen var svårt skadad, troligen har ett föremål använts i misshandeln, säger institutionschefen Kenneth Augustsson i en kommentar.

Efter misshandeln rymde en av de unga männen. Men polisen hittade honom.

Enligt Statens institutionsstyrelse ska hela händelseförloppet i tv-spelsrummet finnas dokumenterat av en övervakningskamera.

I nuläget pågår en straffrättslig process efter knivdådet på Tunagården då en behandlingsassistent avled. Både institutionschefen och den biträdande institutionschefen är åtalade för arbetsmiljöbrott. Åklagaren lägger dem till last att de inte har riskbedömt arbetet, att de inte givit tydliga instruktioner hur de anställda skulle skydda sig mot farliga personer och att de inte bedömt hur farlig 15-åringen med kniven var.

Granhults behandlingshem

Hemmet ligger utanför Lindesberg. Det har en sluten och en öppen avdelning. Här vårdas pojkar mellan 16 och 20 år, som har allvarliga missbruksproblem.