Arbetsskador

Hon gör snasket fritt från snusk

Nu har en lögodisautomat tagits fram i tio exemplar, och testas i en Ica-butik i Arvika. Foto: Click Candy
Ytterkläder, smutsiga händer, skedar som ramlar på golvet och annat. Smitthärdarna är många. Foto: Scanpix

Frida Gunstad, 21, tyckte att hanteringen av lösgodis var äcklig när hon jobbade i butik. <br/> - Folk tog med händerna och hostade och nös, säger hon. Nu har hon och hennes pappa tagit fram en automat som kunderna hämtar godis ifrån.

Publicerad

Det var för ungefär tre år sedan som Frida Gunstad sa till sin pappa Mikael Gunstad att man borde göra något åt lösgodishanteringen. Medan han var hemma med en bruten fot började han klura på problemet.

Nu har en automat tagits fram i tio exemplar, och testas i en Ica-butik i Arvika.

Kunderna trycker på en knapp, och då ramlar godiset ner i en burk. Ju längre man trycker, ju fler bitar kommer det i burken.

- Vi är också mycket glada över att godiset håller sig så färskt. Det är slutna behållare, så godiset håller sig fräscht, säger Frida Gunstad.

Maskinen i Arvika utvärderas nu och ska vidareutvecklas. Men redan har familjen Gunstads företag Click Candy märkt ett stort intresse.

- Vi har haft flera handlare och butiker som har hört av sig, säger Frida Gunstad.

Click Candy har sökt patent på godismaskinen, som också är mönsterskyddad.

Frida Gunstad vill inte avslöja för mycket om tekniken i automaten, men berättar att behållarna är cylinderformade och roterar när sötsakerna ska falla ut.

Går det att ta bara en godisbit?

- Ja, om man har lite snits på det. Det är en inkörningsperiod både för oss och kunderna. De i Arvika har lärt sig det där, men nu under sommaren är det mer turister och då blir det mer spill.