Arbetsskador

”Fördomen är att det vi gör är livsfarligt”

Under andra världskriget utvecklades det rep som idag klarar upp till två ton och som gör att David Norell och hans kollegor vågar hänga fritt från exempelvis Uppsala domkyrkas högsta topp för att utföra olika arbeten.
David Norell

Här hänger David Norell 90 meter upp i luften. I två 11 millimeter tjocka rep. - Vi har aldrig råkat ut för någon olycka, säger han.

Att hänga fritt i två rep i ett vindkraftsverks ena vinge kan vara synonymt med bra arbetsmiljö – i alla fall om du frågar David Norell på Klätterservice AB. Under andra världskriget utvecklades det rep som idag klarar upp till två ton och som gör att David och hans kollegor vågar hänga fritt från exempelvis Uppsala domkyrkas högsta topp för att utföra olika arbeten.

- Generellt sett är det stora risker i alla hantverkaryrken, kanske särskilt i byggbranschen. Skulle det omkomma lika många politiker i arbetsrelaterade olyckor som hantverkare skulle det bli ramaskri, säger David Norell lagom utmanande.

- Fördomen är att det vi gör är livsfarligt. Om ni ramlar så dör ni, får jag ofta höra från omgivningen. Konsekvensen blir förstås fatal om det händer något, men vi har ett välutvecklat säkerhetsarbete. Vi gör en gedigen arbetsmiljöplan och en riskbedömning, berättar David.

Statistik gör gällande att det sker något fler olyckor vid ställningsbyggen och liftar än vid rope acess. Idag finns ungefär trettio personer i Sverige som har licens för att utföra det dödsföraktande arbetet på hög höjd.

- Den stora anledningen till att det väldigt sällan händer någonting är för att vi satsar på en gedigen utbildning som utmynnar i skriftligt och praktiskt prov. Samma prov gäller över hela världen, säger David och berättar att utbildningen bland annat handlar om att medarbetarna ska kunna lösa eventuella intermezzon själva.

- Brandkårens högsta stegbil når 32 meter. Eventuella akuta händelser bedömer vi att vi måste kunna hantera själva. Är vi exempelvis ute på en vindmölla är den 90 meter hög och det finns ingen räddningstjänst som klarar det.

- Vi är inga adrenalinjunkies. Men det är klart att det är häftigt och arbetet genererar en yrkesstolthet, det är inte så många andra som vill göra det vi gör. För oss är arbetsmiljön bra, det är hur skönt som helst att hänga i luften. Oftast sitter vi i och för sig och tittar in i en vägg om jag ska vara ärlig, men det är fin utsikt om man vänder sig om.

Fredrik Söder

Utvecklades under andra världskriget

Repen som används vid arbetet tillverkas oftast i Frankrike eller Tyskland, är 11 mm semistatiska polyamidrep av kärnmantelstruktur som följer standarden EN1891. De utvecklades under andra världskriget då man upptäckte att nylon/polyamid var ett enormt starkt material.