Arbetsskador

För kostsamt att skydda tidningsbud mot överfall

Ännu ett ensamt tidningsbud har misshandlats, denna gång i Örebro. Trots det kämpar inte Transport för dem såsom för andra ensamarbetande medlemmar. <br></br>– Det är svårt. Tidningsbudens arbetsmiljö är knepig, säger skyddsombudet Mikael Bertilsson.

Publicerad
Ur Arbetarskydd 7/8-2008

I våras skrev Arbetarskydd om Rita som fick se sin tidningsvagn brinna upp, Leif som besköts med nyårsraketer och Bo som misshandlats med ett basebollträ. De är tidningsbud och arbetar för Prolog.

Under det senaste året har flera anställda vid distributionsbolaget blivit attackerade. Tidigt på morgonen den 18 november råkade ett tidningsbud i Örebro illa ut. Fyra män överföll och knivhögg honom.

Han klarade sig undan med lättare skador men är fortfarande sjukskriven.

Området där misshandeln ägde rum dubbelbemannas för tillfället och mannen som utsattes för knivdådet kommer att erbjudas en följeslagare den första tiden i arbete, berättar Prologs HR-chef Berit Jalder, och försäkrar:

– Vi har rutiner för hur vi ska agera när medarbetare råkar illa ut.

Vi kopplar in företagshälsovården och om man vill så får man träffa en beteendevetare. Det är ett ensamt arbete att vara tidningsbud.

Berit Jalder konstaterar att Prologs tidningsbud drabbats av fler överfall i år än under förra året. Företaget har därför lyft frågan om larm. Personalen får inga mobiltelefoner av företaget. De använder sina privata mobiler och kan från dem ringa ett 020-nummer gratis.

Den möjligheten finns i Örebro och innebar att arbetsledningen, som befann sig i närheten av misshandeln, snabbt var på plats och kunde hjälpa tidningsbudet.

På andra orter i Mellansverige där Prolog är verksamma saknas ett sådant larmsystem. Däremot erbjuds oroliga och rädda tidningsbud ett tjutlarm.

Ledningen för Prolog planerar också att köpa in en så kallad e-budbok med uppföljningsrutiner och inbyggt larm.

– Men om larmet ska gå till Securitas, till polisen eller till arbetsledningen är inte fastställt än, säger Berit Jalder.

Transport har tidningsbud bland sina medlemmar, men kan inte göra så mycket för dem, medger skyddsombudet Mikael Bertilsson. Fackförbundet har kämpat för andra ensamarbetande yrkesgrupper. Tidningsbudens arbetsmiljö har Transport däremot inte lyft fram.

– Det är svårt. Taxi är lättare, där kan vi kräva kamera i bilen.

Tidningsbud har en jäkla arbetsmiljö på många sätt. Visst vi skulle kunna påtala att de ska ha gps- eller gprs-larm som för väktare, men det kostar för mycket. I Örebro jobbar 200 tidningsbud. Ett larm kostar 5 000 kronor. 200 gånger 5 000… Tidningarna skulle få lägga ner, resonerar Mikael Bertilsson, regionalt skyddsombud vid Transports avdelning 9.

– Vad kan vi och arbetsgivaren egentligen göra? Vi kan inte kräva att det ska bli ett tvåmansjobb. Dessutom jobbar de flesta deltid och är inte medlemmar hos oss. Vi har också arbetstagare som ställer till det för sig själva och låter papperslösa bära ut deras tidningar för en tjuga eller mindre i timmen.

I början av december träffar Mikael Bertilsson andra regionala skyddsombud inom Transport.

– Vi ska prata arbetsmiljö en hel vecka. Då ska jag nog ta upp det här med tidningsbud, säger han.