Arbetsskador

Fler svåra olyckor på jobbet

I Afa:s årliga rapport över arbetsolyckor märks en tydlig ökning bland kvinnor inom vård- och omsorg. Förklaringen är just de många fallolyckorna. Bilden till vänster visar en arbetsplats på Lidingö i Stockholm där en lastbilschaufför avled efter att lasten föll över honom. Till höger: chockade arbetskamrater till skadade byggnadsarbetare efter en explosion på en byggarbetsplats i Arendal i Göteborg förra året. Foto: Scanpix

Allt fler blir invalida efter olyckor på jobbet. På fredagen presenterade AFA sin årliga rapport. - Det är väldigt mycket fallskador och de leder ofta till bestående men, konstaterar analytikerna.

Publicerad

Risken att drabbas av allvarliga arbetsolyckor ökade under 2010 och inget talar för att statistiken för 2011 ser bättre ut. Analytikerna på AFA försäkring gick på fredagen igenom en dyster rapport av vad som händer på de svenska arbetsplatserna. Framför allt ökar fallolyckorna. De står nu för 40 procent av alla arbetsolyckor. Män faller från en höjd medan kvinnor ramlar och slår sig ute på gatan, men också inomhus.

AFA:s undersökning bygger på 16 000 godkända arbetsolyckor och bara de som leder till mer än 30 dagars sjukskrivning eller medicinsk invaliditet. I årets rapport märks en tydlig ökning bland kvinnor inom vård- och omsorg. De löper en ökad risk för allvarliga arbetsolyckor. Förklaringen är just de många fallolyckorna, som ger underarms- och underbensfrakturer.

En man i publiken försöker tränga in i statistiken och frågar AFA:s analytiker vad ökningen beror på, egentligen. På det får han inget bra svar. Lea Skånberg, enhetschef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, som är och lyssnar på seminariet, uttalar sig på fackförbundets hemsida.

- Det blir bara värre. Orsaken: det är allt mer press på arbetsplatserna och allt mer styrda arbetsmoment, säger hon.

Rubriken på IF Metalls hemsida: "Industriarbetare i topp när det gäller allvarliga arbetsskador". Och det stämmer. För även om allvarliga arbetsskador ökar bland kvinnor är det fortfarande männen som lever farligast på jobbet. När AFA:s analytiker kommer fram till dödsolyckorna är det nästan uteslutande män, vilket en radioreporter i publiken understryker.

- Fundera på varför man använder samma typ av såg nu som för femtio år sedan? Teknikutvecklingen. Det är verkligen low tech i arbetslivet. Hur kommer det sig? undrar Tore Larsson, professor i arbetsskadeprevention på KTH.

Även hot och våld på jobbet har ökat. Det är nu den tredje vanligaste orsaken till sjukskrivning. I åldersgruppen 16 till 25 år är hot och våld särskilt vanligt. Den enkla förklaringen: Många unga jobbar i butik.

- Tyvärr ser det inte ut som om de allvarliga olycksfallen kommer att minska under 2011 heller. Arbetsmarknaden måste börja fundera på vad man ska gör åt den här utvecklingen, säger analyschefen Michel Normark.