Arbetsskador

Ett medvetet val bakom anmälningar

Korsavadsskolan i Simrishamn är den skola som anmälde flest tillbud och olyckor till Arbetsmiljöverket förra året. Hot och våld, bråk och slagsmål dominerar. Andraplatsen delas av tre skolor: Ljungbyhedsskolan i Klippan, Bergaskolan i Kiruna och Horsbyskolan i Herrljunga. På tredje plats kommer Antilopenskolan, även den i Klippan.

Publicerad

– De många anmälningarna är ett mycket medvetet val av oss, säger Korsavadsskolans rektor, Pia Svensson. När jag kom hit för två år sedan var det stökigt och mycket bråk. Då bestämde vi att anmäla allt allvarligt. Och så ta tag i alla tillbud, följa upp dem i likabehandlingsgrupper med en resurspedagog och en socionom. Resultatet blev en dramatisk minskning av våld och hot i år.

Arbetarskydd har gått igenom alla anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud och olyckor på skolor under förra året, så kallade § 2-anmälningar. Det var närmare 2 000 stycken.

Frågan är vad alla dessa anmälningar egentligen säger.

Här finns allt från dödsfall till elev som fick diskmedel i ögat vid lek.

Att vissa skolor har många anmälningar om tillbud och olyckor, betyder inte nödvändigtvis att deras arbetsmiljöarbete är eftersatt. Och att de som har få eller inga anmälningar inte har problem. Inte sällan är det precis tvärt om.

Ty märkligt nog finns det inte en inrapporterad anmälan förra året från den skola som uppmärksammats mest vad gäller hot och våld, pennalism och kränkningar:

Internatskolan Lundsberg.

Vid en sökning i Arbetsmiljöverkets arkiv finns det inte heller en enda så kallad 6:6:a – en begäran från ett skyddsombud om att verket borde ingripa – de senaste tio åren på Lundsberg.

Av de för hela landet cirka 2 000 anmälningarna handlar närmare 30 procent om hot eller våld – riktade mot lärare eller mellan elever.

– De flesta olyckorna inträffar i slöjdsalar och gymnastiksalar. Olyckor i slöjdsalar beror oftast på att eleverna har fel klädsel, för långa ärmar till exempel. Många anmälningar handlar om dåligt inomhusklimat, mögel som ger astma och allergier. Det kan vara si och så med skolornas arbetsmiljöarbete – men när det väl hänt en olycka och vi kritiserar dem, rättar sig skolorna efter detta, säger Hans Kirudd, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Det finns exempel på mycket allvarliga tillbud som inte anmäls. Så tyckte till exempel inte rektorn på Högalidsskolan i Stockholm att det fanns anledning att notera att en elev hängdes ut genom ett fönster av andra elever – 20 meter över marken.

– Att vissa skolor är dåliga på arbetsmiljöarbete beror på okunskap och ovilja. Man prioriterar det inte och kommer med bortförklaringar när vi tar upp saken. Nu får det vara slut med det! Det måste hända någonting! Kör jag mot rött åker körkortet. Jag är trött på arbetsgivare som skiter i det här, säger Svante Johansson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Stockholm.

Så finns det anmälningar man kan fundera över.

Den 27 januari rapporterar rektorn på Horsbyskolan i Herrljunga att ”Elev slickade på lyktstolpe och fastnade”.

Det var säkert ingen rolig upplevelse – men man kan undra över vad Arbetsmiljöverket ska göra åt det.

– Många anmälningar är helt galna och ingenting som ska rapporteras till oss. Skolorna måste själva hantera vissa saker. Om 50 elever får stickor i fötterna i gymnastiksalen borde man fixa till golvet i stället för att anmäla det till oss, säger Annie Runhammar, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

---

Mer läsning för dig som är prenumerant, logga in för att läsa:

---

Prenumerera på Arbetarskydd!

Då ska en olycka anmälas

Här är några exempel på olyckor som inträffade i grund- och gymnasieskolor under 2011:

  • En 13-årig äggallergisk elev på Kunskapsskolan i Finntorp får en anafylaktisk reaktion, snäppet värre än allergichock, efter att ha ätit skolmaten där man slarvat med specialmaten. Hade han inte fått så snabb läkarvård hade han troligen avlidit.
  • En 13-årig flicka som går på Kristinedalskolan i Steungsund får tre fingrar avslitna då hon deltar i en dragkampstävling under en friluftsdag. Hon fördes med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
  • En 19-åring fördes okontaktbar till sjukhus efter ett bråk med en annan elev på en gymnasieskola i Borlänge. Bråket mellan de två började i skolans matsal.
  • En pojke ramlar ner från en barack som han klättrat upp på vid Forsdalaskolan i Lycksele. Han förs med ambulans till sjukhuset.
  • Två elever i sjätte klass på Aspuddensskolan i Hägersten är osams. Då ringer den ena pojken efter sin 25-åriga bror som kommer till skolan, hämtar ut den andra pojken ur klassrummet och för honom till ett källarrum. Där slår 25-åringen pojken och hotar att döda dennes familj om han säger något till en vuxen eller polisen.

Så säger § 2 i arbetsmiljöförordningen om olyckor som ska anmälas:

  • Har olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbete föranlett dödsfall eller svårare personskada eller samtidigt drabbat flera arbetstagare, skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller vid tillbud som har inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa.