Arbetsskador

Elev kapade fingret – chef döms till böter

Läraren borde inte ha låtit eleverna använda gradsaxen själva. Skolchefen hade det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Därför döms de båda för arbetsmiljöbrott efter att en elev förlorat en fingertopp.

Publicerad

Olyckan hände vintern 2010 på Polhemsskolan i Lund. En 16-årig elev, som gick första årskursen på energiprogrammet, skulle använda en gradsax för att klippa en liten kvadratisk plåtbit så att den blev rund. Han råkade få in sitt vänstra långfinger i saxen som klippte av yttre delen av fingret. Gradsaxens skydd var borttaget.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade fyra personer vid skolan för arbetsmiljöbrott.

Gymnasiechefen hävdade att han delegerat arbetsmiljöarbetet vidare till rektorn och skolans utvecklingsledare. Han menade också att skadan ska bedömas som ringa. Rektorn och utvecklingsledaren ansåg att delegationen varit otydlig. Rektorn ansåg också att hon inte hade ansvar för att bedöma riskerna med energiprogrammets maskiner. Läraren tyckte inte att han varit oaktsam eftersom han inte hade sett att maskinens skydd var borta. Dessutom hade han talat om för eleverna hur de skulle använda gradsaxen. Även han ansåg att skadan var ringa.

Lunds tingsrätt slår för det första fast att skadan inte är ringa. Eleven saknar fortfarande känsel i fingertoppen och hans försäkringsbolag bedömer invaliditetsgraden till två procent.

Domstolen håller med rektorn och utvecklingsledaren om att delegationen av arbetsmiljöansvaret till dem var alltför otydlig för att göra dem ansvariga. Därför har gymnasiechefen kvar ansvaret.

Med tanke på att det var minderåriga som använde de farliga maskinerna i skolans verkstad var verksamheten mycket riskfylld. Gymnasiechefen var oaktsam genom att inte se till att det fanns ett systematiskt arbetsmiljöarbete i verkstaden.

Läraren var erfaren och medveten om riskerna med gradsaxen. Han borde inte ha låtit eleven använda saxen på egen hand, det var dessutom ett avsteg från rutinerna.

Tingsrätten dömer både gymnasiechefen och läraren för arbetsmiljöbrott. Chefen får betala 70 dagsböter och läraren 50 dagsböter.

Domen kan överklagas senast den 25 maj.

Om domen

Lunds tingsrätt, dom i mål B 392-11 den 4 maj.