Arbetsskador

Dog när vägg rasade - alla frias

När byggnadsarbetaren tog bort stagen till väggen föll den över honom. Han dog av sina skador. Det finns ett samband mellan hur väggelementet var konstruerat och olyckan liksom mellan hur stagen togs bort och olyckan, anser tingsrätten. Men ingen fälls för arbetsmiljöbrott.

Publicerad

Dödsolyckan hände våren 2010 på bygget av ett nytt häkte i Helsingborg. En byggnadsarbetare hos underentreprenören Strängbetong fick då order om att ta bort stagen som använts vid monteringen av ett väggelement av betong. När han tog bort stagen, föll det över honom. Han skadades så svårt att han avled.

Arbetsmiljöåklagare Lars Magnusson åtalade dels konstruktören av väggelementet, dels två montagearbetsledare hos Strängbetong. Åklagaren ansåg att de vållat byggnadsarbetarens död och att de därigenom begått arbetsmiljöbrott. Han krävde också att konstruktionsföretaget OM Design och byggföretaget skulle betala 2 miljoner kronor var i företagsbot.

Helsingborgs tingsrätt slår först fast att det finns ett samband mellan hur väggelementet var konstruerat och olyckan. Elementet var inte förankrat i bjälklaget. Det berodde på att de infästningsanordningar som borde ha funnits, saknades. Och det borde konstruktören ha upptäckt när han granskade ritningarna. Men det var inte han som formellt godkänt ritningarna. Han hade heller inte fått något särskilt arbetsmiljöansvar delegerat sig. Hans oaktsamhet bedöms inte som så klandervärd att han kan fällas för arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten anser inte heller att de som ledde monteringen kan fällas till ansvar för arbetsmiljöbrott. De borde visserligen ha granskat elementet innan de gav order om att stagen skulle tas bort. Men de följde gällande rutiner och hade gjort det under längre tid. Därför bedöms inte deras oaktsamhet som så klandervärd som krävs för arbetsmiljöbrott.

Domstolen dömer inte heller ut företagsbot mot något av företagen.

Domen kan överklagas senast den 25 maj.

Om domen

Helsingborgs tingsrätt, dom i mål B 2853-10 den 4 maj 2012.