Arbetsskador

Attack mot brandbil kan motivera okrossbara vindrutor

Polis undersöker den drabbade brandbilen. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Okrossbara vindrutor kan bli standard i svenska brandbilar. Stenbumlingen som släpptes på en brandbil i Göteborg i helgen gör att Räddningstjänsten i Storgöteborg överväger samma slags glas som redan finns på polisbilar.

Publicerad

- Det är en av de saker vi nu tittar på, säger ställföreträdande räddningschef Håkan Alexandersson.

Natten mot lördagen utsattes en brandbil från Kortedala brandstation för ett attentat. Någon eller några personer släppte två stenar på brandbilen. En av stenarna, en nästan sex kilo tung bumling, slog igenom brandbilens vindruta. Brandmannen som körde träffades av stenen på axeln. Två brandmän bakom föraren fick splittrat vindruteglas i ögonen.

- De hade tur, säger Hans Kiruddsom är biträdande tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Tillsynsmyndigheten tog på måndagen emot en anmälan om arbetsolyckan från Räddningstjänsten. Där beskrivs de tre brandmännens skador. Alla kunde efter omplåstring lämna sjukhuset. Gärningsmännen, som inte är identifierade, stod på en viadukt i Hjällbo och inväntade tydligen räddningstjänstens bil som var på utryckning för att släcka en brand i ett sopkärl på Berggårdsgärdet.

- Vi kommer att begära in Räddningstjänstens utredning av händelsen, säger Hans Kirudd.

Först därefter kan det bli aktuellt för Arbetsmiljöverket att ställa krav på hur säkerheten för utryckande brandmän ska vara beskaffad. Håkan Alexandersson säger till Arbetarskydd att utredningen ska vara klar imorgon, torsdag.

Brandbilarna som Räddningstjänsten Storgöteborg har klarar inte mer än vanliga lastbilar, enligt Håkan Alexandersson.

- Det är vanliga lastbilshytter, men det är en av de åtgärder vi funderar på. Vi har förstått att i Malmö överväger man också okrossbara rutor i släckbilarna, samma sort som polisen har i sina uttryckningsfordon. Det är plastrutor med en speciell laminering som man kan skjuta på eller spränga på utan att de går sönder, säger Håkan Alexandersson.

Men är inte byte av rutor en överloppsgärning om detta är en enstaka händelse?

- Nej, den åtgärden går nog att motivera i många sammanhang. Ett kraftigt stenskott mitt i rutan kan också drabba oss.

Håkan Alexandersson kan mycket väl tänka sig att svenska räddningstjänster är på väg mot en sådan ny ”standard”.