Arbetsskador

Arbetsmiljöverket granskar olyckor på bemanningsföretag

Arbetsmiljöverket ska främst granska brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på arbetsgivares introduktionsansvar. Foto: All Over Press

Bemanningsbranschen drabbas av fler arbetsolyckor jämfört med andra anställda, hävdar Arbetsmiljöverket. Nu ska myndigheten granska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete.

Publicerad

Drygt 67 000 personer i Sverige är bemanningsanställda. Samtidigt ökar antalet arbetsolyckor i branschen, hävdar Arbetsmiljöverket. Det är främst fallolyckor, belastningsskador och olyckor med transportverktyg och handverktyg som anmäls till verket.

Bland kvinnorna dominerar fall - och belastningsskador. I höst ska Arbetsmiljöverket inspektera 400 arbetsställen. 100 av dem ska göras bemanningsföretag och 300 på deras kundföretag i olika branscher.

”Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar”, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen vid Arbetsmiljöverket.