Arbetsskador

Arbetsmiljön viktig vid upphandlingen av ambulanssjukvård

Arbetsmiljö är en av tre punkter Region Skåne tittar extra på i upphandlingen av ambulanssjukvården. Men dygnspassen, som facket protesterar emot, kan landstinget inte göra något åt.

Publicerad

Arbetsgivaren bestämmer hur och när deras anställda ska jobba. När hela ambulanssjukvården i Skåne vid årsskiftet går över i privat regi blir följden att personalen måste jobba 24 timmar i sträck, befarar facket. Det är det enda sättet att spara så mycket som landstinget tänkt spara. Rolf Ohrlanderär chef på ambulans-, katastrof- och beredskapsförvaltningen i Region Skåne. Han kommenterar:

- Det är en arbetsgivarfråga. Vi kan inte gå in och reglera arbetstider. Men entreprenören måste naturligtvis följa de lagar och EU-direktiv som finns. Det är en självklarhet, och en uppgift för facket att bevaka när det blir aktuellt.

I höstas sa du i en intervju med Arbetarskydd att arbetsmiljö för första gången ska tas med. Hur?

- När vi värderar anbuden tittar vi särskilt på tre punkter. Priset förstås, men nu även det systematiska arbetsmiljöarbetet. Entreprenörerna ska beskriva vilka tankar de har kring detta och vi utvärderar hur duktig man är. Här kan även arbetstider finnas med, men framför allt företagshälsovård, ledarskap och arbetsorganisation med mera, säger Rolf Ohrlander och fortsätter:

- På det här sättet kan vi få med arbetsmiljöfrågorna i upphandlingen utan att gå in på arbetsgivarens område.

Den tredje punkten som Region Skåne värderar högt i anbuden är forskning och utveckling.