Arbetsskador

Ackordslön ökar risken för arbetsolyckor

72 procent av dem med ackordslön har någon gång råkat ut för en olycka i arbetet. Studien bygger på en enkät till omkring 700 slumpmässigt utvalda byggnadsarbetare. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Byggnadsarbetare med ackordslön löper ökad risk för arbetsolyckor. Det visar en studie från Luleås tekniska universitet.

Publicerad

Enligt studien har 72 procent av de anställda med ackordslön någon gång råkat ut för en olycka i arbetet. Motsvarande siffra för dem med timlön är 57 procent.

När det gäller allvarliga arbetsolyckor har 32 procent av byggnadsarbetare med ackordslön drabbats, jämfört med 22 procent för dem med timlön.

Studien bygger på en enkät till omkring 700 slumpmässigt utvalda byggnadsarbetare.

– Mycket tyder på att löneformen påverkar sannolikheten för att olyckor inträffar, säger Magnus Stenberg, forskaren bakom rapporten till tidningen Byggnadsarbetaren.  

Enligt tidningen tycks studien ge stöd för arbetsgivarnas uppfattning att ackordslön kan leda till åsidosättande av arbetsmiljöregler och säkra arbetsmetoder. Arbetsgivarna vill slopa de tvingande ackordsreglerna, medan Byggnads försvarar dem. Enligt facket gynnar ackordssystemet arbetsmiljön genom det större inflytande som löneformer ger över hur arbetet ska utföras.

Forskaren Magnus Stenberg säger till tidningen Byggnadsarbetaren att man inte ska dra för långtgående slutsatser av resultatet. Han betonar att studien ser på byggbranschen som helhet.

Magnus Stenberg förklarar att vissa yrkesgrupper generellt sett kan ha en låg olycksfallsfrekvens med en viss löneform.

‒ Ska man gå in och studera löneformens inverkan i mer detalj måste man kolla på grupper som har likartat arbete men olika löneformer, säger Magnus Stenberg.