Arbetsmiljöverktyg

Säkrar bygget med smart hjälm

Hjälmen är uppkopplad mot molnet och samlar in statistik och presenterar statistiken på en instrumentbräda i realtid.

Prototyp. Nu får byggarbetaren en smart hjälm.Den uppkopplade hjälmen ska säkra bygget.– Det ökar säkerheten rejält om man hela tiden kan ha koll på var folk finns, säger Magnus Karlsson på Cybercom.

Publicerad

Cybercom har tillsammans med Skanska tagit fram en sensor som kan monteras enkelt på en bygghjälm. Sensorn registrerar exakt var bäraren befinner sig. Den kan användas för att varna personal, för att kontrollera att personal som arbetar på en plats har rätt riskutbildning och många andra ändamål.

– Tekniken som finns i dag gör nästan allting möjligt. Vi har utvecklat detta i samarbete med vår kund i vår så kallade Innovation Zone. Där kan vi gå från ord till handling och simulera nya tjänster och produkter genom att utveckla prototyper, säger Magnus Karlsson, advisor på Cybercom.

Tillsammans med Skanska har Cybercoms utvecklingsenhet i Polen tagit fram vad man betraktar som nästa generations byggarbetsplats. En uppkopplad hjälm ska förbättra säkerheten och kvaliteten på byggarbetsplatser. Med hjälmen uppkopplad skapas många viktiga funktioner, som att kunna se att rätt person med rätt utbildning befinner sig på rätt plats och att bäraren har rätt certifikat och utbildning för att hantera maskiner och utrustning. Man kan också förvissa sig om att personalen befinner sig i säkra zoner, att de utrymmer ett område vid fara och mycket annat.

– När man utvecklar en sådan här prototyp är säkerhet en viktig komponent. Hjälmen är uppkopplad mot molnet och samlar in statistik och presenterar statistiken på en dashboard i realtid, säger Bo Strömqvist, säljchef på Cybercom.

Själva sensorn fästs på hjälmen med ett standardfäste, som ska passa i princip alla bygghjälmar. Den tar väldigt lite plats och väger heller inte mycket. Men den innehåller en positioneringsteknik och en unik identitet som sedan kan kopplas till en viss användare.

Än så länge har tekniken endast testats på en mindre arbetsplats. Men försök i större skala är planerade att genomföras under våren.

– När det är avklarat är det dags för nästa steg: att se om och hur man kan göra produkter av tekniken. Men i den delen väntar vi på besked från Skanska om hur de vill gå vidare, eftersom det är de som är beställare av projektet, säger Magnus Karlsson.