Arbetsmiljöverktyg

It-ronder ska bota stressjukan

Omkring 150 olika punkter på det som personalen upplever som frustrerande, irriterande eller önskvärt med it-systemen på sjukhuset har samlats in. Foto: Alamy

Dåliga it-system väcker starka känslor och får ofta personal att må dåligt. På Blekingesjukhuset gick det så långt att förhållandena kritiserades av Arbetsmiljöverket. Därför svarar arbetsgivaren nu med särskilda it-ronder.

Publicerad

– En av anledningarna till att vi infört it-ronder är att sjukhuset fick kritik av Arbetsmiljöverket. It uppgavs som en av anledningarna till att så många medarbetare mår dåligt på sin arbetsplats. Kritiken kom samtidigt som vi just hade gjort ett uppskattat pilotprojekt med it-ronder på intensivvårdsavdelningen, säger Sten-Åke Gustafsson, teknisk systemförvaltare, till Vårdfokus.

Han är initiativtagare till it-ronderna. Sten-Åke Gustafsson och it-teknikern Jeanna Lindblom har samlat cirka 150 olika punkter på det som personalen upplever som frustrerande, irriterande eller önskvärt.

Läs också:

– För oss har det betytt oerhört mycket. Vi hade en hel del gammal utrustning som vi har fått hjälp att byta ut. Sen var det många problem som vi inte hade fått åtgärdat efter att ha ringt helpdesk, men som nu är ordnat. Exempelvis att datorn var låst om någon hade använt den, gått därifrån och glömt att logga ut. Det löste it-ronden åt oss, berättar sjuksköterskan Anna Fridolfsson, chef för den ena av de två kirurgavdelningarna, för Vårdfokus.

It-ronder ska i framtiden göras på samtliga 16 kliniker på sjukhuset. Målet är att de sedan regelbundet ska utföras en gång per år.