Arbetsmiljö

”Vi är ganska väl förberedda inför fotbollssäsongen”

– När det varit en sen fotbollsmatch så åker inte alla hem med supporterbussen. Många stannar kvar på orten och festar hela natten. Sedan hoppar de på första morgontåget hem. På de tågen har vi ingen förstärkning, berättar Lennart Jansson, huvudskyddsombud på Seko SJ. Foto: Alloverpress

4 frågor till Lennart Jansson, huvudskyddsombud på Seko SJ. Fotbollssäsongen är i full gång. Det påverkar arbetsmiljön för tågpersonalen.

Publicerad

1. Vilken bemanning har ni när fotbolls­supportrarna är ombord?

– För ett par år sedan var vi fyra fem personer i grundbemanningen på snabbtågen. Sedan gick vi ner till tre. Nu är vi bara två personer i grundbemanning. En av oss ska ha hand om bistron medan den andra ska kolla biljetter, ansvara för tåget rent allmänt, samtidigt som den även ska servera frukost och lunch beroende på vilken tid på dagen det är. Men inför avgångar som vi vet blir stökiga tar vi in förstärkning. Vi har en organisation inom företaget som tittar på just event.

2. Vilka avgångar rör det sig om?

– Det kan vara fotbollsmatcher, tågresor till konserter eller Valborg i Uppsala. På de avgångarna försöker vi ha koll och förstärker med personal, vakter och samarbetar med polisen. Men ofta när det varit en sen fotbollsmatch så åker inte alla hem med supporterbussen. Många stannar kvar på orten och festar hela natten. Sedan hoppar de på första morgontåget hem. På de tågen har vi ingen förstärkning.

3. Är överförfriskade fotbollssupportrar ett arbetsmiljöproblem?

– Visst är det ett problem. Men vi vet om det. Och många stora supporterklubbar chartrar egna tåg. På dem har vi vår personal med, men då finns även supporterpoliser och vakter ombord. Då är det inte vanliga resenärer med.

4. Har ni kontroll på situationen?

– Ja, så gott det går. Det är individer det handlar om. Man kan ju inte vakta dem som barn. Vi har ju också utbildning i konflikthantering. Så vi är ganska väl förberedda inför fotbollssäsongen.