Arbetsmiljö

Veidekke: Max två led av underentreprenörer

”Kravet på begränsning till två led ger förstås mera arbete, men det här känns som ett bra sätt. De seriösa underentreprenörerna tycker faktiskt också att det är bra”, säger Patrik Bentersten på Veidekke. Foto: Jörgen Appelgren

Säkerhet. Stopp i underentreprenörskedjan vid två led ska minska risken att drabbas av oseriösa företag. Det räknar byggföretaget Veidekke med. Bättre arbetsmiljö är ytterligare en positiv effekt.

Publicerad

I Solna bygger Veidekke kontorslokaler på närmare 100 000 kvadratmeter. Enligt byggföretaget är SEB:s nya kontorshus ett av norra Europas största kontorskomplex.

– I ett sådant här stort projekt måste vi hålla ordentlig koll på våra underleverantörer, säger Patrik Bentersten, inköpschef på Veidekke.

Byggprojektet är först ut i Veidekkes satsning på att sätta stopp för långa underentre­prenörskedjor. Tanken är att färre led ger bättre möjligheter att följa upp att lagar och regler följs. På så sätt hoppas byggföretaget minska risken för att jobba med oseriösa företag.

Läs också Calle Fridéns krönika:

– Det här påverkar vår arbetsmiljö. Det blir mycket enklare att arbeta när man vet vem man ska kräva exempelvis en riskbedömning av, säger Patrik Bentersten.

Han tar fram ett stort vitt papper och ritar.

– Våra underentreprenörer får ha ett led under sig med hur många entreprenörer de vill. Men de får i sin tur inte ha några underentreprenörer.

Det kan ändå bli väldig många underentreprenörer?

– Jo, men vi tror att det här sättet gör att vi kan ha bra kontroll.

På andra sidan av sitt papper har Patrik Bentersten en utskrift från den elektroniska personalliggaren, som är ett lagkrav från januari 2016. Den gör att företaget vid varje tillfälle kan se vem som jobbar på bygget.

– Det hjälper jättemycket. Men vi går längre. Vi vet också vilket företag de jobbar för.

Avsteg från de maximalt två leden får göras av särskilda skäl. Hittills har det hänt vid några tillfällen och berott på att det har behövts särskild kompetens som den anlitade underentreprenören saknade. Nu händer det att underentreprenörer, som annars skulle ha hamnat för långt ner i kedjan, har anställs. Patrik Bentersten tror att satsningen minskar olycksrisken.

– Vi tror att det blir lättare att få igenom det vi har avtalat om. Längre ned i kedjan kunde det förut hända att de aldrig hade hört talas om kontrakten.

Arbetsmiljökraven i kontrakten handlar om att de ska följa lagar och regler, lämna in riskbedömningar, städa och följa arbetsplatsrutiner, inflikar Christian Lönnström, byggarbetsmiljösamordnare. Han har tidigare jobbat på Arbetsmiljöverket.

– Svensk byggbransch har varit urusel på systematiskt arbetsmiljöarbete och saknat förståelse för hur viktigt det är med riskbedömningar. Nu har vi kommit en bit på väg.

Mathias Darnelius, huvudskyddsombud på Veidekke, påpekar att minskad oro för att jobba med oseriösa företag är en bra sak i sig.

– Det blir en positiv psykosocial arbetsmiljö­effekt på köpet. Företag som följer lagar och regler brukar göra det även när det handlar om arbetsmiljön.