Arbetsmiljö

Vakt i arresten får jobba ensam igen

- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

I går, måndag, klockan 14.20 hävdes skyddsombudsstoppet för ensamarbete i arresten i Flemingsberg. - Nu fortsätter vi som tidigare, säger Robert Grebenstedt, vd för Vaktbolaget.

Publicerad

Securus Säkerhet i Sverige AB bemannar arresten i Flemingsberg med en vakt dygnet runt. Efter att den kvinnliga vakten misshandlats i förra veckan stoppade det regionala skyddsombudet ensamarbetet där. Stoppet gällde de situationer när de intagna skulle släppas ut för att röka eller gå på toa. I går hävde Arbetsmiljöverket stoppet. Robert Grebenstedt förklarar varför:

- Det finns hjälp att tillgå. Om vi behöver hjälp och om vi känner oss osäkra ska vi kontakta stationsbefälet och via honom få hjälp. Det står i våra instruktioner.

Vakten som blev misshandlad mår efter omständigheterna bra, förklarar hennes arbetsgivare. Men han har inte talat med henne om hon visste att den intagne var våldsam eller inte. Enligt polisen kände hon till det. Om hon visste det är det hon som gjort fel som inte kontaktat stationsbefälet innan hon släppte ut honom. Visste hon inte det är det polisen som gjort fel som inte informerat henne om det, förklarar vaktbolagets vd.

- Men det var väldigt många som var intagna den dagen och därför lätt att missa att just den här personen var farlig, säger Robert Grebenstedt och tillägger:

- Vi fortsätter att titta på det här med säkerheten så att vi blir bättre på det och så att det här inte kommer att upprepas.