Arbetsmiljö

Två år efter kyrkobråket i Skanör finns problemen kvar

De anställda vid Skanör-Falsterbo församling är hårt drabbade av psykosociala problem, anser Arbetsmiljöverket. Foto: Scanpix, Pontus Tideman

För två år sedan hade bråket och den dåliga psykosociala arbetsmiljön i Skanör-Falsterbo församling eskalerat. Upprinnelsen var tillsättandet av tjänsten som kyrkoherde, som kom att dela församlingen i två läger. I dag, två år senare, har den kyrkoherde som då var i tjänst flytt fältet, men församlingens psykosociala problem kvarstår, enligt Arbetsmiljöverket.

Publicerad

"Vår dröm är att människor som kommer i kontakt med Skanör-Falsterbo församling skall få en glimt av himmelen." Så står det på församlingens hemsida. Arbetsmiljöverkets inspektör har dock en helt annan upplevelse av församlingen. Med det arbetsklimat som råder löper de anställda risk att drabbas av psykisk ohälsa, skriver verket i ett nytt föreläggande till församlingen och fortsätter:

"Personal och regionala skyddsombud beskriver ett ledarskap som bland annat präglas av ett negativt förhållningssätt gentemot såväl anställda som f d anställda, språkbruk som väcker anstöt, t ex svordomar och nedsättande ordval samt bristande respekt i personligt bemötande. Vidare finns uppgifter om personliga påhopp samt explosiva utbrott på pastorsexpeditionen och personalmöten. Personalmöten hålls återkommande, men framtagna rutiner och ordningar för det systematiska arbetsmiljöarbetet tillämpas inte trots påtryckningar från personal."

Nu kräver verket för andra gången att församlingen gör något radikalt åt den infekterade situationen och tar in en utomstående konsult. Ett vite på 600 000 kronor väntar om inte detta görs före den 15 januari.

Den kyrkoherde som bråket ursprungligen handlade om slutade redan vid utgången av 2010. Han har ersatts - åtminstone tillfälligt - av den person som motarbetade honom på grund av att han ansåg sig vara lovad ämbetet för egen del.