Arbetsmiljö

Trafikverket stoppade vägarbeten för säkerheten

Arbetet stoppades under 15 minuter vid flera vägprojekt och arbetsplatser runt om i landet. Foto: TT-Bild

Trafikverket ordnade på tisdagen ett arbetsplatsstopp på en rad platser i Sverige. Vägarbetare höll också en tyst minut för att hedra kolleger som skadats eller omkommit .

Publicerad

Stoppet, en så kallad stand down, arrangerades för fjärde året för att uppmärksamma arbetsmiljö och säkerhet. I år var temat fordon och trafikerad miljö.

– I år uppmärksammar vi risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö. Det sistnämnda berör oss alla som trafikanter men allra särskilt dem som jobbar nära väg eller spår. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till de riskerna enligt Arbetsmiljöverket, säger Karin Palmblad, säkerhetsstrateg på Stora projekt och projektledare, i ett pressmeddelande.

Arbetsplatsstoppen är en del av arrangemanget "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen", med Trafikverket, Sveriges Byggindustrier och Sveriges Teknik- och Designföretag, som är ett samarbetet för arbetsmiljön.