Arbetsmiljö

Störd zebrafisk förklarar sjukdom

Zebrafisk
Lasse Dahl Jensen

Störd dygnsrytm kan orsaka cancer, diabetes och fetma. Det visar forskning på embryon från zebrafisk.

Publicerad

Fiskstudien visar att blodkärlens tillväxt hämmas av störd dygnsrytm. Bara vid normal dygnsrytm tillverkar kroppen den viktiga signalsubstans som behövs. Det här visar på nya samband mellan nattarbete och sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, kronisk inflammation och cancer.

- Resultaten kan definitivt överföras till kliniska förhållanden. Individer med störd dygnsrytm – till exempel skiftarbetare som jobbar under ljus på natten, personer med sömnsvårigheter eller genetiska anlag – bör se upp med sjukdomar som förknippas med störd blodkärlstillväxt, säger Lasse Dahl Jensen i ett pressmeddelande från Linköpings universitet, där han är forskare i kardiovaskulär fysiologi.

Forskargruppen vid Linköpings universitet och Karolinska institutet utsatte timsgamla embryon från zebrafisk för olika ljusförhållanden, från ständigt mörker till ständigt dagsljus. Resultaten visade att konstant ljus påtagligt försämrade tillväxten av blodkärl. Även gener som är inblandade i styrningen av den biologiska dygnsrytmen påverkades av ljuset.

Störningar i blodkärlstillväxt kan påverka också fosterutveckling, kvinnors reproduktionscykel och sårläkning, säger Lasse Dahl Jensen, som är huvudförfattare till en artikel om forskningsrönen, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports.