Arbetsmiljö

Skyddsombud invänder mot klädkod utöver avtal

Svarta eller grå överdel och mörka kläder nertill, ska det vara enligt arbetsgivarens klädkod. Foto: Rex/ All Over Press

Arbetsgivaren på ett museum kräver att personalen bär mörka kläder nertill och svarta eller grå överdel. När skyddsombudet förklarade att hon ser det som ett brott att kräva detta blev hon mycket otrevligt bemött.

Publicerad

Det finns också en beskrivning av hur skorna som de anställda på muséet i södra Sverige har på sig ska se ut.

”Arbetsgivaren vägrar att lyssna på det vi säger utan informerar bara nyanställda i ett mail om vilken klädkod som gäller på arbetsplatsen. Vi ser detta som ett brott mot anställningsavtalet vilket innebär att man ska vara hel och ren samt anständigt klädd”, skriver skyddsombudet.

Överhuvudtaget finns det en rädsla för att säga vad man tycker på arbetsplatsen eftersom man är rädd för repressalier, enligt skyddsombudet.

”Problemet är att det byggts upp en organisation på museet med rädsla och otrygghet. Det förekommer både hot och trakasserier. Chefen har inte en fördjupad dialog med de anställda. Trots att vi tar upp frågor som missats vill hon inte diskutera detta”, skriver skyddsombudet.