Arbetsmiljö

Så storsatsar Arbetsmiljöverket på nya inspektörer

Karin Bennbom, sektionschef, på Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket

60 EXTRAMILJONER. Arbetsmiljöverket storsatsar på inspektion. Sammanlagt 45 nya inspektörer söks till hela landet. – Vi har som mål att vara 300 år 2020, säger Karin Lagerkvist, stabschef för inspektionsavdelningen.

Publicerad

En ny inriktning på verksamheten och stora neddragningar gjorde att många erfarna inspektörer lämnade verket för några år sedan och blev arbetsmiljöingenjörer på arbetsgivarsidan. Men i vårbudgeten förra året fick verket 60 extramiljoner att satsa på inspektion.

– Vi har kunnat öka tack var de pengarna och har en förhoppning om att vi ska bli ännu fler, säger Karin Lagerkvist, stabschef för inspektionsavdelningen.

Just nu har verket 250 inspektörer. Av dem rekryterades 47 förra året och går en omfattande internutbildning för att lära sig myndighetsutövningen.

Nu söker verket ytterligare 43 inspektör till Falun, Jönköping, Linköping, Malmö, Mölndal, Stockholm, Sundsvall, Växjö och Örebro. De kommer att vara internutbildade och klara för självständigt inspektionsarbete i slutet av 2017/början 2018, lagom till de stora pensionsavgångarna.

– Vi söker folk med olika kompetenser, vi behöver till exempel inspektörer som kan byggområdet. Men man måste vara beredd på att inspektera inom olika branscher. Arbetsmiljöverket prioriterar de områden där riskerna är störst. Det är inte som förr, när vi sökte inspektörer med en viss bakgrund för att inspektera just den branschen, säger Karin Bennbom, sektionschef.

Själv rekryterades hon för elva år sedan för att inspektera skolor, eftersom hon var lärare. Men hon har också kommit att inspektera tåg och varit med i alla möjliga projekt.

– Den som går in i ett projekt utbildas inom projektet, men kan också ta hjälp av kolleger med djupare kunskaper vid behov, säger Karin Bennbom.

Från fackligt håll har det framförts kritik mot att verket inte rycker ut på flygande besiktning, när folk till exempel jobbar på tak utan säkerhetsutrustning.

– Verket gör insatser inom flera områden, men prioriterar områden där riskerna är stora. Allvarlig fallrisk är ett sådant. Ute på byggen sker våra insatser oftare oannonserat än i andra branscher. Men oftast aviserar vi våra besök, eftersom vi behöver träffa rätt människor. Både arbetsgivare och skyddsombud ska ha möjlighet att delta vid våra inspektioner, säger Karin Bennbom.