Arbetsmiljö

Så ser spelarnas nya makt över hoten ut

Rosengårdsspelaren Gaëlle Enganamouit är en av de spelare som utsatts för rasistiska glåpord. Foto: Emil Langvad/TT
Ulf Strandberg.

SKYDDSSTOPP. Om en spelare i egenskap av skyddsombud stoppar en match kan bara han eller Arbetsmiljöverket häva skyddsstoppet. Då kan varken domaren eller matchmötet köra över spelarens uppfattning.

Publicerad

Både Arbetsmiljöverket och Svenska Fotbollförbundet är överens om att svensk lag alltid står över tävlingsreglerna. Trots detaljerade tävlingsbestämmelser om vad som ska ske ifall domaren blåser av en match på grund av publikens uppträdande, är det arbetsmiljölagen som gäller vid ett skyddsstopp.

Skulle skyddsombudet i det ena laget uppleva situationen så hotfull att det är fara för liv eller hälsa och lägga ett skyddsstopp sker i teorin följande:

Om skyddsombudet och hans arbetsgivare blir överens om vilka åtgärder som ska vidtas, så kan skyddsombudet själv häva stoppet. Varken lagledare, domare eller matchmötet har avgörandet i sin hand. Det har skyddsombudet.

Om skyddsombudet inte blir överens med sin arbetsgivare ska arbetsgivaren vända sig till Arbetsmiljöverket. Därefter fattar myndigheten beslut om ifall skyddsstoppet ska hävas. Teoretiskt sett kan det fungera i en matchsituation, eftersom Arbetsmiljöverket har jour med akutteam.

– Om faran är så pass överhängande att stoppet kvarstår gör Arbetsmiljöverket en djupare utredning. Ofta leder det till krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder, säger Ulf Strandberg, Arbets­miljöverket.

Bortalagets skyddsombud har lika stor rätt som hemmalagets att lägga skyddsstopp.

– Enligt lagen spelar det ingen roll var arbetet bredrivs. Det är situationen som ska bedömas. I det här fallet är bortaplan arbetsplatsen.

Enligt lagen ska skyddsombudets arbets­givare ta kontakt med Arbetsmiljöverket, inte domaren, matcharrangören eller Fotbollförbundets matchdelegat. Dessutom kan skyddsombudet endast stoppa arbetet för dem som han företräder, alltså det egna laget.

– Det är inte samma sak som att stoppa matchen, även om det blir konsekvensen.

I dag har Fotbollförbundet omfattande tävlingsbestämmelser om vad som ska ske om en match blåses av på grund av bråk eller våld. Då ska domaren kalla till matchmöte när lagen har gått av planen. Där deltar lagens säkerhetsansvariga, Fotbollförbundets matchdelegat och polisen. De fattar gemensamt beslut om matchen ska avbrytas för gott eller återupptas när situationen lugnat ner sig.

Oavsett vad de andra tycker kan polisen på mötet fatta beslut om att stoppa matchen.

Liknande ställning som polisen skulle lagens skyddsombud få om de blir part i matchmötena. Är matchen skyddsstoppad av ombudet kan den inte omedelbart återupptas utan dess godkännande. Men vid ett nej är det Arbetsmiljö­verkets jourteam som får frågan i sitt knä.

Problem med rasism i fotbollen

Rasism blir ett allt vanligare inslag i attacker mot professionella fotbollsspelare. På Spelarföreningens hemsida uppmanas de som drabbas att rapportera händelsen till sina företrädare.

• När Helsingborgs David Accam lämnar planen efter en match 2013 skriker fansen n-ordet efter honom.

• Champions League-mötet i Frankfurt 2016: publiken ropar rasistiska glåpord mot Rosengårds Marta och Gaëlle Enganamouit.

• Oddevold-spelaren Pablo Andersson anmäler en motspelare 2014 för att han skrikit rasistiska tillmälen.

• IFK Göteborg anklagas 2016 för att vara enbart vita mäns klubb.

Ledningen svarar att den är medveten om problemet och jobbar för att få bort det.

• Sofia B Karlsson jobbar med ett projekt mot rasism och andra fördomar i AIK. Efter hot väljer hon att lämna klubben 2015.

• Utlandsproffset Isaac Kiese Thelin berättar 2015 hur bortapublik gjorde apljudet mot honom.