Arbetsmiljö

Migrationsverkets hr-chef: ”Kändes som att det inte fanns arbetsmiljölagar”

”Det händer att sökande hotar med att tända eld på sig i rummet. Det här ställer höga krav på vår personal”, berättar Marie-Louise Koskinen. Foto: Christian Rehn

KRISLÄGE. Migrationsverkets personal tillhör de mest utsatta, generaldirektören har slutat i förtid och sjuktalen är i dag höga. – Det kändes som ”force majeure” och att det inte fanns några arbetsmiljölagar. Så ska jag ju förstås inte säga, berättar hr-direktör Marie-Louise Koskinen om det akuta läget förra hösten.

Publicerad

Arbetsmiljön var den tuffaste någonsin på Migrationsverket. Antalet flyktingar ökade stort vid den svenska gränsen och antalet övertidstimmar sköt i höjden. På försommaren 2015 var antalet övertidstimmar närmare 8 000, i oktober 2015 uppemot 50 000. Brev kom från personal i Göteborg som mådde dåligt, och enligt uppgifter i medier svimmade en anställd av utmattning. Migrationsverkets hr-direktör Marie-Louise Koskinen vet inte exakt vad som hände med den medarbetaren.

– Det är klart att lagstiftningen gäller, men den är inte gjord för utdragna krislägen, säger hon.

– Vi var på bristningsgränsen, även alla chefer. Jag tror inte att någon kan förstå hur vi hade det.

Schemaläggning av arbetstiden infördes men det systematiska arbetsmiljöarbetet hanns inte med. Det erkänner Marie-Louise Koskinen.

– Det är klart att man fångar upp vad som händer, men åtgärderna hann vi inte sätta in just då.

Men Migrationsverkets personal tillhörde redan före hösten 2015 de mest utsatta inom staten. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet. När myndighetens general­direktör Anders Danielsson nu i höstas berättade att han skulle avsluta sitt förordnande i förväg hänvisade han också till att jobbet var utsatt.

Antalet rapporterade fall av hot eller hot om våld mot medarbetare har blivit flera, men det har även antalet anställda, påpekar Marie-Louise Koskinen.

– Det händer att sökande hotar med att tända eld på sig i rummet. Det här ställer höga krav på vår personal, säger Marie-Louise Koskinen, som också själv fått mejl med hot.

Läs också:

När läget var som tyngst för ett år sedan var både Marie-Louise Koskinen och facket i kontakt med Arbetsmiljöverket. Marie-Louise Koskinen påpekar att det inte finns någon möjlighet i arbetsmiljölagen att göra undantag för akuta situationer. Arbetsbelastningen har också gjort att sjukfrånvaron har ökat på verket och ligger över genomsnittet för andra myndig­heter. Verket räknar dessutom med att hälso­talen försämras ytterligare den här hösten. Marie-Louise Koskinen är ändå inte orolig.

– Vi jobbar hårt med arbetsmiljöfrågorna, säger hon.

– Vi har ett nytt tillbuds- och olycksfalls­system som gör att vi kan följa upp och analysera. Det gör så att vi kan se trender och jobba förebyggande.

Migrationsverket har sedan tidigare en app där chefer kan följa personalens sjukfrånvaro. Rehabiliteringsprocessen har setts över och siffror över medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö analyseras fyra gånger om året. Chefer och skyddsombud ska också gå en arbetsmiljöutbildning och medarbetare ska gå en kurs i säkerhet. Något som inte alla nyanställda fick göra när 3 000 medarbetare anställdes under förra året.