Arbetsmiljö

Maria föll sex meter på jobbet - väntar ännu på skadebesked

Maria Grind satt som vanligt sex meter upp i sin travershytt på SSAB i Borlänge. När hon backade efter ett lyft kom hon emot ett fundament. Travershytten lyftes, häktades av och föll. ”Jag tänkte att det här är inte verkligt”, berättar hon. Sedan slog hytten i golvet.

Publicerad

<p>Räddningstjänsten larmades och var snabbt på plats. Maria Grind hade ont i ryggen men verkade i övrigt ha klarat fallet bra.</p> <p>- De bar ut mig, och så kördes jag i väg till Falu lasarett. Där ville de att jag skulle stanna kvar över natten för observation, men det ville inte jag. Jag ville hem till hundarna, och är ganska envis av mig så hem kom jag.</p> <p>Olyckan inträffade den 1 juni 2008 i samband med att en ny emballeringslinje byggdes. Traversen hade försetts med förregling som skulle förhindra kollisioner, men för att underlätta traversarbetet flyttades förreglingen under en period. Sedan återställdes inte förreglingen. Detta, och brister i kommunikation mellan utförare och beställare, orsakade olyckan enligt SSAB:s egen utredning.</p> <p>- Det var så många saker som skulle göras samtidigt, hålla produktionen i gång och bygga nytt, säger huvudskyddsombudet Kenneth Arnberg. </p> <p>I dag är Maria Grind tillbaka på SSAB.</p> <p>- Jag trivs med jobbet och med arbetskamraterna, men jag kör inte travers längre. </p> <p>Hon känner fortfarande av ryggen och har också börjat få problem med nacken. </p> <p>- Men det är inte värre än att jag kan jobba. </p> <p>Olyckan kunde ha slutat mer illa än den gjorde.</p> <p>- Visst, jag kunde ha dött själv, säger hon. Men vad jag tänkte på och har funderat mycket på är vad som kunde ha hänt om någon varit under hytten när den föll. De höll ju på med byggnadsarbeten där.</p> <p>Det juridiska efterspelet till en arbetsolycka, om det nu blir något, kan ta månader eller år. En arbetsskadeutredning kan dra ut än längre på tiden. </p> <p>Först helt nyligen blev det klart att SSAB fått, och godkänt, ett strafföreläggande med företagsbot på 200 000 kronor för traversolyckan. Strafföreläggandet gäller arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada. Maria Grinds arbetsskadeärende är ännu inte avgjort.</p> <p>- Jag ska in på ortopeden för bedömning av invaliditetsgrad. När det kan bli av vet jag inte.</p> <p>En olycka av det slag som Maria Grind var med om ska inte kunna hända igen förklarar huvudskyddsombudet Kenneth Arnberg. Den travers hon körde manövreras nu med radiodosa från golvet, andra traverser har försetts med olika begränsningar för hur de kan köras.</p> <p>- Jag tycker att vi har ett bra grepp i dag om traverser och säkerhet, säger han.</p>

Bedömningarna har snabbats upp

Försäkringskassan bedömer om en persons besvär beror på något som hänt i arbetet. I dag tar den bedömningen upp till ett halvår.
Bedömningarna bygger i stort sett på det den skadade skrivit. I de allra flesta fall kommer kassan fram till att det inte är fråga om en arbetsskada, säger Claes Jansson, chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd.
Han tycker att det är bra att bedömningen görs snabbare, bara de håller tillräcklig kvalitet:
Tidigare kunde ärendena ligga i åratal utan att någon tittade på dem.
Claes Jansson menar att snabbheten hänger ihop med att bedömningen blivit mer summarisk. Det har i sin tur lett till att allt fler beslut överklagas.
Försäkringskassans beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. Där är handläggningstiden nu över ett år.
Ann Norrby