Arbetsmiljö

LO kräver företagshälsovård för alla

Forskning om kvinnokroppen för att bedömningen av arbetsskador ska bli rättvisar och dubbla böter för fortkörare vid vägarbeten är två av förslagen från LO-kongressen. Foto: Scanpix

Poliserna måste kunna mer om arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket behöver mer pengar. Dubbla böter för fortkörare. LO-kongressen vill också att forskningen om arbetslivet ska återupprättas och att alla anställda ska få företagshälsovård.

Publicerad

Företagshälsovården bör bli obligatorisk och arbetstagarna ska ha inflytande över den. Arbetsmiljölagstiftningen kan användas för att säkra kvaliteten, menar ombuden på LO:s kongress. Företagshälsovården behövs för att anpassa och organisera arbetet utifrån individerna så att fler ska kunna arbeta fram till pensionsåldern.

LO-kongressen vill att LO ska arbeta för att ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor skapas. Kongressen tycker också att regeringen behöver en särskild grupp med representanter från parterna. Dessutom behövs ett särskilt forskningsråd och ett samlat arbetslivsbibliotek. LO ska också försöka få igång forskning om kvinnokroppen för att bedömningen av arbetsskador ska bli rättvisare.

En undersökning från Seko visar att de höga hastigheterna vid vägarbetsplatserna är det största arbetsmiljöproblemet för vägarbetarna. Dubbla böter för fortkörare, är LO-kongressens recept för att sänka hastigheterna.

Arbetsmiljöverket behöver mer pengar för att kunna utöka tillsynen på arbetsplatserna. Att verket har tvingats spara så mycket har lett till att stödet till skyddsombuden har minskat och att ingreppen mot arbetsmiljöbrott har blivit färre, anser LO:s kongressombud. En annan anledning, att poliserna kan för lite om arbetsmiljöbrott, vill LO-kongressen ändra på genom att göra utbildning i arbetsmiljölagstiftningen obligatorisk i polisutbildningen.