Arbetsmiljö

Läkare anmäler landstinget: De gör inget mot smittorisken

För lite görs för att hindra ett nytt utbrott av TBC på Akademiska sjukhuset i Uppsala, anser läkarnas huvudskyddsombud. Foto: Colourbox, Scanpix

Efter två år har inget förebyggande gjorts för att hindra att den ödesdigra smittspridningen av tbc på Akademiska sjukhuset upprepas. Det anser Anna Rask-Andersen som är huvudskyddsombud för läkarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon anmäler nu arbetsgivaren Uppsala läns landsting till Arbetsmiljöverket. - Jag har tröttnat. Jag känner inget förtroende för att de tar det här på allvar och gör vad som är möjligt för att det inte ska upprepas.

Publicerad

Det var 2010 som två patienter som vårdades på Akademiska sjukhuset visade sig bära på en odiagnosticerad tbc-smitta. Personalen kände alltså inte till att patienterna led av tbc och vidtog därför inte skyddsåtgärder så som de annars skulle ha gjort.

I efterhand vidtog en smittspårning bland all personal som varit i kontakt med patienterna, totalt 200 personer. Tio av dem visade sig bära på smittan.

- De som har drabbats måste under lång tid medicinera med läkemedel som kan ge svåra biverkningar. Medicinerna kan också vara fosterskadande, varför detta kan leda till att drabbade måste skjuta upp sina planer på att skaffa barn, säger Anna Rask-Andersen.

Konsekvenserna av att smitta kan spridas såhär är alltså ytterst allvarliga, enligt Anna Rask-Andersen. I sin anmälan till Arbetsmiljöverket tar hon upp flera fel som har begåtts. Skyddsombuden har inte blivit informerade som de borde, underordnade chefer har inte rapporterat vidare uppåt i organisationen om att personer hos dem har smittats och arbetsgivaren tycks inte ha gjort anmälningar om skadorna till Arbetsmiljöverket enligt Arbetsmiljöförordningen §2.

- Vad jag nu begär är att arbetsgivaren till sist gör något. orsakerna till att så många kunde smittas måste utredas ordentligt så att det här kan undvikas i framtiden, säger Anna Rask-Andersen till Arbetarskydd.