Arbetsmiljö

Kvinnliga elektriker kräver renare toaletter

De kvinnliga elektrikerna på landets byggarbetsplatser har tröttnat på skitiga, illaluktande toaletter som knappt kan användas. Därför startar nätverket Elqvinnorna inom Elektrikerförbundet kampanjen ”Skitbra toaletter”. – Jo, jag har vänt i dörren många gånger, suckar Ninni Blom.

Publicerad
Elqvinnorna och Elektrikerna kräver med kampanjen ”Skitbra toaletter” bättre standard på toaletterna. Illustration: Robert Nyberg

Den här veckan drar LO-förbundet Elektrikerna igång kampanjen och uppmanar sina medlemmar att skicka in bilder på de värsta exemplen via hashtaggen #SkitbraToaletter.

Överfulla papperskorgar, slut på pappershanddukar och tvål, skitiga, skräpiga golv, klotter och könsord på väggarna och smutsiga illaluktande toaletter. Så beskrivs toalettkulturen på byggen och andra arbetsplatser. Dessutom saknas ofta hängare för arbetsjackor och hyllor att lägga hjälm och arbetshandskar.

– Det här behöver belysas för att det inte har hänt särskilt mycket på många år. Toaletter ska finnas på byggena och de ska städas, säger Ninni Blom, elektriker och aktiv i nätverket Elqvinnorna.

– Om man har tur städas toaletterna varje dag, men många gånger sker det bara någon gång i veckan. Utrymmena kan vara ganska skitiga.

Ninni Blom har varit med om att springa in på en förskola för att låna toaletten. Andra gånger håller hon sig till lunchen och använder restaurangens toalett.

Elqvinnorna och Elektrikerna kräver bättre standard på toaletterna. De ska vara rymliga och väl utrustande med goda möjligheter att sköta hygienen. Ett särskilt problem är den månatliga mensen. Sanitetskärl för bindor och tamponger är ett krav i kampanjen.

Varje bygge ska ha en toalettansvarig och på dörrarna ska städschema finnas med uppgift om senaste städningen.

Elektrikerna och Elqvinnorna understryker att arbetsmiljön är arbetsgivarnas ansvar. Kampanjen pågår till i vår.