Arbetsmiljö

Jakten på Pokémons en ny säkerhetsfara

Pokémonjakten är en ny säkerhetsfara för dem som kör tåg och lastbilar, menar Trafikverket. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
John Måhlén.

Trafikverket kräver Pokémonfria zoner. Spelet är ett allt större arbetsmiljöproblem. Både för lokförare och chaufförer.

Publicerad

– Det är klart att detta mobilspel kan ha påverkan på arbetsmiljön, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket.

Mobilspelet Pokémon Gos popularitet växer lavinartat. Nästan överallt längs gator och torg syns spelare som helt fokuserat söker efter Pokémonfigurer via sina mobiltelefoners displayer. Figurer som hoppar omkring där innanför glaset och redo att fångas in.

Men nu vill Trafikverket ha Pokémonfria zoner längs både vägar och järnvägar. Det gäller främst i spårområdena runt centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även trafikcentralen i Stockholm har ett ”pokéstop”. Den är dessutom ett skyddsobjekt.

– Det här spelet har även en påverkan på arbetsmiljön för dem som kör tågen och fordonen. Oron över att man som lokförare eller chaufför ska råka köra ihjäl någon är en tillräckligt stor arbetsmiljöbelastning, säger John Måhlén.

Det har redan inträffat incidenter som på­verkat arbetsmiljön.

– Den första vi blev uppmärksammade av var en lokförare på SJ som ringde in till trafikledningscentralen och anmälde att en Pokémon-spelare sprang omkring vid spåren. Det är förbjudet att befinna sig på spårområden och motorvägar. Naturligtvis kan man också väga in en arbetsmiljöaspekt på det här, säger han.