Arbetsmiljö

”Jag avslutar mitt uppdrag”

Anna Bergman var en av två centrala huvudarbetsmiljöombud på SVT. Nu vill SVT plocka bort dem och göra om arbetsmiljöorganisationen. Då valde hon att avsluta uppdraget i förtid.

Publicerad
Anna Bergman har varit både besviken och arg. Foto: Christer Mårtensson/SVT

– I höstas fick vi veta att arbetsgivaren hade besparingskrav och ville förändra arbetsmiljöorganisationen. Därför har jag efter sju månader av diskussioner, utredningar och arbetsgrupper valt att avsluta mitt uppdrag ett år tidigare för att gå tillbaka till min anställning på SVT Sport, säger hon.

Anna Bergman har varit både besviken och arg efter att beskedet kom. Hon utsågs till uppdraget som centralt huvudarbetsmiljöombud av journalistklubben för fyra år sedan och har tillsammans med det andra ombudet som utsetts av Unionen haft hela SVT som skyddsområde. Inom SVT finns även 80 arbetsmiljöombud och ett tiotal av dem är huvudarbetsmiljöombud. Anna Bergman och hennes kollega har bland annat haft telefonkonferenser med skyddsombuden på företagets arbetsplatser ute i landet och besökt dem när de behövt extra stöttning. Hon har jobbat 75 procent med uppdraget. Förändringen som planeras innebär att hon både skulle få mindre tid till att jobba med arbetsmiljön och ett mindre skyddsområde än i dag.