Arbetsmiljö

"Ingen större skillnad mellan röd ceder och furu"

Inom träindustrin tycker en del att riskerna med röd ceder överdrivs. Man bör undvika allt slags trädamm och röd ceder intar i det hänseendet ingen särställning. Det anser Peter Johnson på Moelven Wood.

Publicerad

Peter Johnson, som är produktansvarig för specialträ på Moelven Wood AB, har reagerat på Arbetarskydds artiklar om röd ceder och riskerna för allergier som byggnadsarbetarna lever med. Han tycker att riskerna överdrivs.

- Vi säljer röd ceder sedan 15 år tillbaka och anser att det finns en felaktig riskbedömning på marknaden angående röd ceder.

De flesta träslag, bland annat gran och furu, innehåller allergiframkallande ämnen. Peter Johnson medger att halten visserligen är högre i cederträ, men eftersom det är dammet i stora mängder under längre tid som man bör undvika, så är problematiken likartad för röd ceder, gran och furu.

På en byggarbetsplats, där arbetarna är i en miljö med cederträdamm under en kortare tid jämfört med ett cedersågverk eller cederhyvleri där arbetarna kontinuerligt arbetar med ceder, rekommenderar Moelven Wood att man ska hålla dammnivån på lägsta möjliga nivå och använda munskydd om så behövs. Handskar mot stickor är också motiverat, anser Peter Johnson.

Personer som är känsliga för att utveckla allergier eller har allergier skall undvika att arbeta med cederträ.

Det är dammet i sig som man bör undvika. Detta gäller såväl cederträdamm, furudamm som damm från betong och sten, påpekar Peter Johnson.

På Moelven Wood AB:s hyvleri i Danmark har man under 15 års tid haft två fall med allergiska reaktioner på personer. Därutöver har cederbearbetningen löpt på utan problem.

- Vi kan med andra ord inte se någon egentlig skillnad i praktiken mot gran- och furubearbetning. Utifrån det faktum att halten allergena ämnen är högre i cederträ bör dock säkerhetsnivån vara ett snäpp högre än för gran och furu, säger Peter Johnson.