Arbetsmiljö

Ha koll på lagarna!

Här är fem viktiga lagar som styr vad arbetsgivaren har rätt att göra och inte när det gäller kontroll och övervakning av anställda.

1 Personuppgiftslagen (Pul). Syftar till att hindra att människors integritet kränks när deras personuppgifter behandlas digitalt. Omfattar insamling, registrering, lagring och spridning av personuppgifter.

2 Medbestämmandelagen (MBL). Arbetsgivare och fack ska förhandla om arbetsgivaren vill genomföra förändringar som påverkar de anställda. Det kan handla om att sätta upp övervakningskameror på arbetsplatsen eller införa alkoholtester.

3 Arbetsmiljölagen. Enligt arbetsmiljölagen ska en risk- och konsekvensanalys göras vid större förändringar i verksamheten. Exempel på sådana förändringar kan vara införande av ny teknik eller ett nytt arbetssätt, som exempelvis användande av gps i hemtjänsten.

4 Lagen om offentlig anställning (LOA). Reglerar offentliga arbets­givares rätt att exempelvis genomföra regelbundna hälsoundersökningar på anställda som arbetar med säkerhet.

5 Kameraövervakningslagen. Ny lag från 2013 som gäller i stället för personuppgiftslagen när en övervakningskamera är inblandad, samt ersätter den tidigare lagen om allmän kameraövervakning.

Vägledande dom: Avgörande fall hos AD

Rätt säga upp anställda som vägrade blåsa

Ett renhållningsföretag hade ett lokalt kollektivavtal om alkolås i bilarna. I stället för separata lås installerades ett alkoskåp där nycklarna till alla bilar förvarades.

Skåpet stod i ett allmänt utrymme och arbetstagarna fick stå i kö medan kollegerna blåste. Två skyddsombud vägrade att blåsa och sades därför upp. AD ansåg att det var rätt att göra det, och att integritetskränkningen inte var särskilt stor. I avvägningen lade AD vikt vid att arbets­tagarna skulle köra tunga fordon. (AD 2009 nr 36)