Arbetsmiljö

Göteborgs klädpolicy: Inga korta kjolar eller shorts

Foto: All Over Press

Nu har medarbetare i Göteborgs stad fått besked: Korta kjolar och shorts, tunna axelband samt djupa urringningar är förbjudna.

Publicerad

Här är mejlet som, enligt Göteborgs-Posten, ska ha gått ut till alla medarbetare på flera kommunala enheter vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen i Göteborg med 200 anställda:

”Hej allihop. Utifrån sommar värme mm. kan det vara svårt att veta hur vi skall klä oss på kontoret. Vi har diskuterat detta i ledningen och kommit fram till följande:
Inga linnen med tunna axelband, ingen djup urringning, shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet.”

– Det känns väldigt obehagligt, säger en medarbetare till GP.

Men kommunens företrädare försvarar klädkoden:

– Jag tycker det är rimligt att man inte ska behöva se medarbetarnas underkläder. Ofta är det medarbetare som reagerar på hur kollegor klär sig, men det händer att även brukare reagerar. Därför har vi en pågående diskussion om hur vi som myndighetspersoner klär oss på kontoret, säger hon. säger Ylva Morén, områdeschef vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen, till tidningen.

En av de anställda, som har valt att vara anonym, är förundrad:

– Jag blev chockad eftersom jag upplever att vi är en professionell grupp vuxna människor som inte går till jobbet i bikini direkt och jag tycker det är väldigt tydligt att mailet i första hand riktar sig till kvinnor. Vissa argumenterar att de skrivit om shortslängd och att även män kan ha linne men man talar vanligtvis inte om urringningar eller bredd på axelband när man syftar på mäns kläder, säger medarbetaren till GP.

Läs också: