Arbetsmiljö

Friad från brottsmisstanke – blev omplacerad och utan uppgifter

Den anställde anser att chefen medvetet förminskar honom inför kollegorna och han mår oerhört dåligt. Foto: TT-Bild

En anställd vid ett museum grips och anklagas för brott. Det visar sig dock att han är oskyldig. Väl tillbaka på jobbet får han varken arbetsbord eller redskap för att utföra arbetsuppgifterna.

Publicerad

Först säger arbetsgivaren att vederbörande inte är välkommen tillbaka, men ändrar sig efter en MBL-förhandling och förklarar att han kan komma tillbaka, berättar Visions huvudskyddsombud.

Fack och arbetsgivare kommer överens om att han ska få andra arbetsuppgifter och att han inte ska assistera vid säkerhetsfrågor.

Men när han kommer tillbaka till arbetet i augusti blir han placerad i ett rum med dålig ventilation som inte har plats för de tre som sitter där. Han får inget arbetsbord, inga redskap för att utföra sitt arbete, inga nycklar och efter 30 år byter arbetsgivaren ut hans telefonnummer. När han frågar varför får han inget svar.

Enligt skyddsombudet bjuds han inte in till chefen för att diskutera vilka arbetsuppgifter han ska ha. Han menar att chefen medvetet förminskar honom inför kollegorna och han mår oerhört dåligt, enligt skyddsombudet.

Skyddsombudet kräver att arbetsgivaren omedelbart gör i ordning en arbetsplats för honom, ger honom de redskap han behöver och att företagshälsovården ska utreda om det föreligger mobbning eller kränkande särbehandling.