Arbetsmiljö

Framtidens fabriker testas i labbmodell

I ett rum i ett laboratorium på Luleå tekniska universitet har man byggt en modell av hur framtidens fabrik kan se ut. Foto: Luleå tekniska universitet
Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem på Luleå tekniska universitet.

Automation. Hur ska svensk tillverkningsindustri klara sig i framtiden? Kanske genom smartare fabriker där systemen samarbetar. Det ska testas i ett nytt labb.

Publicerad

Flexibla anläggningar med uppkopplade system som styr allt från robotar till fastighetens värmesystem och elförsörjning. Det kan vara modellen för att tillverkningsindustrin ska ha en framtid i Sverige, trots konkurrens från låglöneländer.

– Fabrikerna måste bli smartare, mer energieffektiva och billigare, anser Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem på Luleå tekniska universitet.

I ett laboratorium i Luleå har man byggt en modell av en framtidsfabrik. Där ska man testa hur flera automatiserade system fungerar tillsammans. Här är det frågan om industrins internet of things, iot, i full skala. Forskarna ska utveckla programvara som får systemen att kommunicera, och anpassa sig till var­andra.

– En av de viktigaste sakerna är att fabriken är flexibel. En annan del är hur automatiserade system för ljus, värme, energi och säkerhet kan samverka med produktionen, säger Valeriy Vyatkin.

Laboratoriet innehåller utrustning för att testa en produktionslinje i en uppkopplad miljö. Det finns också möjlighet att göra 3d-simuleringar av alla system.

Vad har ni för förväntningar på resultat?

– På lång sikt att vi ska bedriva forskning som är relevant för industrin. Jag tänker mig också att industrin ska komma till oss med problem, så att vi kan lösa dem tillsammans, säger Valeriy Vyatkin.

Han hoppas att testfabriken ska göra att teknikstudenter får upp ögonen för tillverkningsindustrin.

– Studenter letar efter områden där de kan utvecklas och inser inte att tillverkningsindustrin är ett sådant område.