Arbetsmiljö

Därför blir allt fler kvinnor sjuka på jobbet

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket,. Foto: Hans Alm

I kvinnodominerade arbetsmiljöer är det förebyggande arbetsmiljöarbetet sämre. Det är en orsak till varför allt fler kvinnor blir sjuka av sitt jobb. Det slår Arbetsmiljöverket fast.

Publicerad

Kvinnor och män arbetar med olika uppgifter och utsätts därför för olika risker i jobbet.

Skillnaderna mellan kvinnor och män har inte biologiska orsaker när det kommer till  arbetsmiljö och hälsa. När kvinnor och män har samma arbetsuppgifter, drabbas de ofta av samma besvär. Istället beror det på hur arbetet är organiserat och hur fördelningen av resurser ser ut, visar rapporten från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö, som pågått sedan 2011.

– Arbetsmiljöverkets slutsats är att det krävs större förändringar än vad som hittills skett på arbetsplatserna vad gäller styrning, ledning, organisering och fördelning av resurser. I synnerhet inom kvinnodominerade verksamheter. Bara så kan vi i grunden påverka kvinnors och mäns arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– Det krävs ett genusmedvetet arbetsmiljöarbete för att komma tillrätta med strukturerna bakom kvinnors ökade ohälsa. Vi har nu ett bra kunskapsunderlag som kan användas. Frågorna behöver hanteras på ledningsnivå, där resurser fördelas och arbetet organiseras, inte på individnivå, konstaterar Erna Zelmin-Ekenhem.

Läs hela rapporten här: En vitbok om kvinnors arbetsmiljö