Arbetsmiljö

Brister konstaterade på häktet i Flemingsberg

- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

Arbetsmiljöverket kräver att Flemingsbergshäktet skärper säkerhetsrutinerna. Detta efter att en ung kriminalvårdare dödades brutalt av en intagen.

Publicerad

Arbetsmiljöverket har hittat en rad brister på häktet i Flemingsberg efter att en 24-årig kriminalvårdare överfölls och mördades av en intagen tidigare i höstas.

Bland annat vill verket att häktet ska bli bättre på att bedöma riskerna för att personalen utsätts för våld och hot. En handlingsplan ska också upprättas för hur arbetsmiljön kan förbättras. Angående promenadavdelningen där den 24-åriga kriminalvårdaren överfölls säger Arbetsmiljöverket att personalen inte under några omständigheter ska behöva vända ryggen till den intagne vid transport till och från rastgård, skriver SvD.

Häktet ska titta extra mycket på promenadavdelningen och göra en bedömning av hur stora riskerna är för att personalen utsätts för hot och våld där. Samma sak ska göras på ytterligare tre avdelningar. Kameraövervakningen bör också gås igenom för att säkerställa så att alla utrymmen som kan vara riskfyllda verkligen täcks och att bildkvaliteten är tillräckligt bra, anser Arbetsmiljöverket. Häktet måste svara Arbetsmiljöverket senast den 15 januari nästa år.