Arbetsmiljö

Begick självmord efter veckor med tio timmars sömn

Matsuri Takahashi blev 24 år. På juldagen 2015 tog hon livet av sig. Hon hade månaderna före det arbetat 99 till 130 timmar övertid.

Den 24-åriga japanskan jobbade uppåt 130 timmar övertid under en månad - och sov tio timmar per vecka. På juldagen 2015 tog hon sitt liv.

Publicerad

Det är Tokyo Reporter som berättar om Matsuri Takahashis död. Hon anställdes i mars samma år av reklam- och pr-firman Dentsu i Tokyo. Enligt Tokyo Labor Bureau orsakades hennes död av övertid. Matsuri Takahashi ska också ha varit deprimerad vid tillfället.

Företaget vill inte kommentera Matsuri Takahashis dödsfall men säger, enligt Tokyo Reporter,  i en kommentar att de tar en anställds självmord på allvar.

I fredags presenterades en undersökning gjord bland 1700 företag för den japanska regeringen. Undersökningen visade att 20 procent av företagen hade heltidsarbetande som varje månad överskred gränsen för övertid, den så kallad karõshi-gränsen. Medarbetarna arbetade mer än 80 timmar övertid per månad. Nära 12 procent av företagen hade medarbetare som jobbade mer än 100 timmar.

Arbetarskydd har tidigare i år berättat om att tusentals japaner varje år dör av att ha jobbat för mycket under lång tid. Många självmord utlöstes också av arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Lagen förbjuder onödig övertid men efterlevs inte.

– För 25 år sedan myntades ordet karõshi, att dö av för mycket arbete. På den tiden växte ekonomin snabbt, folk arbetade mycket övertid, fick inga pauser, och nya dödsfall började dyka upp på grund av blodproppar i hjärta och hjärna.

Det berättar Yayoi Okamura som är biträdande generalsekreterare på Japan Center for Health and Safety of Working People, en organisation som arbetar för att förbättra villkoren för japanska arbetstagare.

2010 gick ett stort antal anhöriga till människor som dött av övertidsarbete, samt advokater och parlamentsledamöter, ihop för att kräva att karõshi skulle upphöra. Protesterna ledde till en viktig lag – Act 36 – mot mer än åtta timmars arbetstid per dag. Tyvärr följs den i dag knappt alls i det japanska arbetslivet.

– Lagen säger nämligen också att man mellan företaget och fackförbundet kan diskutera fram hur mycket övertid som de anställda kan få arbeta, säger Yayoi Okamura.

En ny, förbättrad lag antogs 2014 och den satte som mål ett land utan dödsfall på grund av övertidsarbete. Lagen inkluderade krav på åtgärder från regioners och myndigheters sida, samt bestämmelser om kompensation för drabbades familjer.