Arbetsmiljö

Arbetssjukdomarna halverade på fem år

Förändringarna i arbetsskadestatistiken är dramatiska. Antalet årligen inkomna anmälningar av arbetssjukdomar har halverats på fem år. Frågan är om det återspeglar en fantastisk förbättring av arbetsmiljön.

Publicerad

Kurvan över anmälda arbetssjukdomar fortsätter att sjunka 2008. Jämfört med 2007 är det en minskning med nästan 10 procent. Sett över en femårsperiod är det en halvering från över 20 000 anmälda sjukdomar åren 2003 och 2004 till 10 800 stycken förra året.

Det här framgår av Arbetsmiljöverkets snabbstatistik om arbetsskadeanmälningar inkomna ifjol.

Även arbetsolyckorna minskar i antal, men där ser man en mera måttlig utveckling.

- Det är sjukdomarna som står för den stora förändringen , säger Eva Malmrospå Arbetsmiljöverkets enhet för statistik.

Minskningen är störst i de två största diagnostyperna; sjukdomar i rörelseorganen samt psykiska skador. Arbetsmiljöverket har inte analyserat vad minskningen beror på.

Statistiken bygger på anmälningar till Försäkringskassan, det vill säga till arbetsskadeförsäkringen. Därmed finns det anledning att tro att förändringar i allmänhetens förväntningar på arbetsskadeförsäkringen är en del av förklaringen.

- Javisst tror vi att det också spelar in. De som överhuvudtaget vet att det finns en arbetsskadeförsäkring är medvetna om att det är väldigt svårt att få ersättning, säger Eva Malmros.

Eva Malmros tycker dock inte att man ska utesluta faktiska förbättringar i arbetsmiljön. Sådana finns. Belastningsergonomiska framsteg sker hela tiden och även på det psykosociala området finns det ljusglimtar. Undersökningen ”Arbetsorsakade besvär 2008” visar att färre kvinnor uppger stress eller andra psykiska påfrestningar som en besvärsorsak.

Det skedde en ökning från 1998. Men från 2003 har en statistiskt signifikant minskning kunnat konstateras, en minskning som fortsatte 2006.

85 procent anmäler ej

 

Undersökningen ”Arbetsorsakade besvär” där människor svarar på frågor i en telefonintervju visar att endast 15 procent av dem som uppger att de haft arbetsorsakade besvär också gjort en arbetsskadeanmälan. Varför?

 

  • 9 procent uppger att de inte vet att arbetsskador skall anmälas.
  • 11 procent säger att de avvaktar utredning eller besvärens utveckling.
  • 34 procent uppger att de inte bedömt besvären som tillräckligt allvarliga.
  • 9 procent uppger att de inte anmält sina besvär eftersom det inte lönar sig.
  • 2 procent är rädda att stöta sig med arbetsgivaren.
  • 35 procent har avstått av andra skäl.