Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkets anslag höjs med 88 miljoner

Arbetsmiljöverkets anslag höjs med 88 miljoner nästa år, enligt den nya regeringens budgetförslag. Regeringen satsar också 12 miljoner kronor på arbetslivsforskning.

Regeringen föreslår att Arbetsmiljöverkets anslag höjs från 622 miljoner i år till 710 miljoner för 2015. 15 miljoner kronor av dem är ett tillfälligt anslag som ska gå till satsningen på förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö, som inleddes 2011.

10 miljoner ska gå till den regionala skyddsombudsverksamheten, och 3 miljoner till särskilda utbildningsinsatser för skyddsombud.

De följande två åren minskas Arbetsmiljöverkets anslag något, för att sedan ökas igen år 2018. Då räknar regeringen med ett anslag på 727 miljoner kronor.

Regeringen satsar också 12 miljoner kronor nästa år på "arbetslivspolitik", som enligt budgeten ska användas till forskning om arbetslivet. En del av anslaget ska också gå till företagshälsovården, enligt budgeten.

År 2016 avsätts 20 miljoner kronor till arbetslivspolitik, och de följande två åren 30 miljoner.

Anslagen till Medlingsinstitutet och Internationella arbetsorganisationen (ILO) ligger kvar på samma nivåer som i år.

1,4 miljarder kronor ytterligare avsätts till sjukförsäkringen för att täcka det ökande antalet sjukskrivningar, och anslaget till aktivitets- och sjukersättningar som går till bland annat förtidspensionärer och deltagare i Fas 3 ökas med 2,5 miljarder kronor. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) kommer Fas 3 att tas bort, men inte nu.

Den bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas också.

- Vi avskaffar stupstocken i sjukförsäkringen från nästa år, sade Magdalena Andersson när budgeten presenterades på torsdagen.

Sammanlagt innebär budgetpropositionen skattehöjningar på 22,76 miljarder kronor nästa år.