Arbetsmiljö

Arbetsgivarringarna är få - men de funkar

Arbetsgivarringar hjälper sjuka tillbaka i arbete och förebygger långa sjukskrivningar genom chansen till arbetsbyte. Men de fåtaliga ringar som finns kvar saknar stöd.

Publicerad

Rehabiliteringskedjan behöver aktiva arbetsgivare. Annars kommer knappast sjukskrivna att i det långa loppet kunna hitta tillbaka till arbetslivet.

Men det är svårt för arbetsgivarna att rehabilitera. Outsourcing och lean production gör att det finns få möjligheter till omplacering inom det egna företaget.

Då är det smart att samverka med andra företag i en så kallad arbetsgivarring. Fler arbetstagare får möjlighet till praktik och arbetsträning. De som behöver byta jobb får det lite lättare.

Vinnova släpper idag, onsdag, en rapport om de få men effektiva arbetsgivarringarna. Vinnova har funnit ett 30-tal aktiva arbetsgivarringar. De saknar alla stöd från såväl lagstiftning som kollektivavtal och har uppstått som spontana lokala initiativ. Medlemsföretagen själva står för finansieringen och har också utbyte av ringen.

- Arbetsgivarringar är ett kostnadseffektivt sätt för företag att organisera arbetslivsutveckling generellt, så att långvarig ohälsa förebyggs, säger Erling Ribbing som lett forskningsprogrammet.

Att några av ringarna funnits i mer än 20 år bär syn för sägen.

Vinnovarapporten har skrivits av professor Casten von Otter. Den är en sammanfattning av ett tiotal forskningsprojekt.

Casten von Otter beskriver rehabiliteringskedjan som en centralistiskt regelstyrd modell som är mer inriktad på att få med de motsträviga, än att ge dem som är motiverade bästa möjliga förutsättningar.

- Politiken har inte gjort mycket för att öka nyckelgruppen arbetsgivares engagemang och intresse för att bidra med sina kunskaper och resurser, säger Casten von Otter i en kommentar.

Arbetsgivarringar, däremot, är en öppen modell med utrymme för innovationer och nya idéer. Styrkan är att det är de berörda som driver arbetsgivarringen. Men om det ska bli fler ringar, behöver arbetsgivarna stöd, tror Casten von Otter.

- En finansiering liknande den som trygghetsfonderna har genom en partgemensam försäkring, skulle göra fler företag intresserade av att bilda arbetsgivarringar, säger han.