Arbetsmiljö

Anitas fem bästa tips för utsatta

Att hjälpa andra som mobbas är i dag Anita Wallstedts viktigaste uppgift. Hon är en av grundarna av OMM - organisationen mot mobbning - och har haft kontakt med över 500 personer som blivit utsatta för kränkningar på arbetsplatsen. ”Det behövs en ny strafflag mot den här typen av brott i arbetslivet”, säger hon.

Publicerad

<p>Anita Wallstedt har genom sitt engagemang haft personlig kontakt med över 500 svenskar, som i likhet med henne själv blivit mobbade på jobbet.</p> <p>- 90 procent av dem jobbar inom offentliga sektorn och i kvinnodominerade yrken. Det är väldigt få privatanställda, säger hon.</p> <p>Här är några av hennes råd till den som blir mobbad på jobbet:

  • Dokumentera allt som händer. Anteckna datum, vilka personer som varit inblandade och vilka som kan ha blivit vittnen till trakasserier, förtal och liknande.
  • Kontakta facket och begär att skyddsombudet slår larm till Arbetsmiljöverket och anmäler mobbningen som arbetsskada.
  • Gör själv en arbetsskadeanmälan, blankett finns hos facket eller hos Försäkringskassan.
  • Prata med högsta chefen och kräv att problemet ska upp på bordet på en gång. Chefen måste tydligt gå ut med att mobbning och trakasserier på arbetsplatsen inte accepteras. Se till att inte vara ensam på möten med chefen, ha med en stödperson som kan ta anteckningar och protokollföra vad som beslutas.
  • Om det blir tal om avgångsvederlag och du upplever att facket inte stöttar dig - sök juridisk hjälp på egen hand. Kontakta Rättshjälpsmyndigheten i Sundsvall och se om du kan få rättshjälp.